Swobodny przepływ żywności w Unii EuropejskiUtworzenie jednolitego rynku wewnętrznego stanowiło jeden z podstawowych celów Unii Europejskiej. Swoboda przepływu towarów jest jedną z jego podstawowych swobód, obok swobody przepływu osób, usług oraz kapitału.Gwarantują
ją przepisy traktatowe oraz przyjęta na poziomie Unii harmonizacja norm i
regulacji technicznych wraz z jednolitymi procedurami oceny. Została
uregulowana w art. 26 oraz 28-37 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej i
obejmuje swym zakresem wszystkie towary pochodzące z Państw Członkowskich oraz
z państw trzecich, które znajdują się w swobodnym obrocie w państwach
Wspólnoty. Podstawą swobodnego przepływu towarów jest unia celna, ustanawiająca
jednolity obszar handlowy, w obrębie którego możliwy jest swobodny przepływ
towarów wyprodukowanych zarówno w UE, jak i poza jej granicami.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2020, dostęp dla prenumeratorów>>
pełna lista aktualności
|