Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Potencjał i wyzwania branży spożywczej oraz innowacyjne trendy: dyskusje Rady Naukowej przy PFPŻ ZP z przedstawicielami Mondelēz International w Polsce
9-10 września 2024 roku odbyło się studyjne posiedzenie Rady Naukowej przy Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców (PFPŻ ZP). Na zaproszenie Mondelēz International, globalnego lidera w produkcji przekąsek, posiedzenie odbyło się w Bielanach Wrocławskich. Spotkanie miało na celu wymianę doświadczeń, omówienie strategicznych wyzwań branży spożywczej i potencjału współpracy między światem nauki a przemysłem oraz poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie technologii i zrównoważonego rozwoju.

Samoregulacja reklamy żywności


Uczestnicy dyskutowali na temat etycznej reklamy żywności, a Andrzej Gantner, Wiceprezes i Dyrektor generalny PFPŻ ZP, przedstawił wyniki najnowszego monitoringu Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, które dowodzą, że polski system samoregulacji reklamy żywności skierowanej do dzieci należy do najbardziej efektywnych w Europie. „Jest to nie tylko sukces branży, ale także przykład, jak odpowiedzialność reklamodawców i współpraca z nadawcami mogą przyczynić się do kreowania pozytywnych nawyków konsumenckich w oparciu o międzynarodowe standardy" – podkreślił Gantner.


Marta Tomaszewska-Pielacha, Dyrektor ds. żywności i żywienia PFPŻ ZP, zapoznała członków Rady z nowelizacją kryteriów żywieniowych dotyczących samoregulacji reklam skierowanych do dzieci. Podkreśliła potrzebę dostosowania uzgodnień do dynamicznie zmieniających się trendów zdrowotnych i oczekiwań społecznych w zakresie skuteczniej ochrony dzieci i wsparcia odpowiedzialnych praktyk reklamowych.


Innowacje w kategorii przekąsek


Przedstawiciele Mondelez, Adam Gajewski, Prezes Zarządu spółki badawczo-rozwojowej w Polsce oraz Katarzyna Jung, Członkini Zespołu Zarządzającego ds. Korporacyjnych i Relacji Zewnętrznych, przybliżyli uczestnikom działalność firmy, która inspiruje konsumentów na całym świecie do spożywania przekąsek w sposób odpowiedzialny, kładąc szczególny nacisk na innowacje, zrównoważony rozwój oraz wspieranie konsumentów w świadomym odżywianiu. Z kolei Anna Drewnowska i Anna Krzysztowska z zespołu R&D zachęciły do wspólnej dyskusji na temat obszarów współpracy między biznesem, a placówkami naukowymi. Rozmawiano między innymi o kształceniu przyszłych profesjonalistów w branży spożywczej, jak również nt. bardziej zrównoważonych surowców oraz dodatków funkcjonalnych o działaniu prozdrowotnym.


Uczestnicy spotkania zwiedzili również część techniczną wrocławskiego ośrodka, gdzie mieszczą się nowoczesne i w pełni wyposażone laboratoria sensoryczne, analityczne i mikrobiologiczne, sprzyjająca kreatywności strefa „Snack & Roll” oraz tzw. pilot plant, czyli przestrzeń, która odzwierciedla fabrykę w mniejszej skali, pozwalając na analizę obecnych procesów produkcyjnych, a także na opracowywanie i wdrażanie bardziej efektywnych rozwiązań technicznych w produkcji przekąsek.


Bardzo się cieszę, że mieliśmy okazję gościć grono tak znamienitych gości, ekspertek i ekspertów z instytutów naukowo-badawczych i szkół wyższych. Wierzymy, że współdziałanie biznesu i nauki jest kluczowe dla tworzenia innowacyjnych produktów, które odpowiadając na najnowsze trendy rynkowe, spełniają oczekiwania naszych konsumentów, przy jednoczesnej dbałości o środowisko” – powiedział Gajewski.


Zwiedzanie fabryki czekolady Mondelez


Drugą część dnia członkowie Rady spędzili w fabryce czekolady Mondelez w Bielanach Wrocławskich. Roman Sitko, Prezes Zarządu spółki produkcyjnej, wraz z Beatą Czekaj, Kierowniczką ds. Jakości, Kamilem Jasińskim, Kierownikiem Sekcji oraz Michałem Franczakiem, Kierownikiem ds. Rozwoju Biznesu i Inżynierii, przedstawił historię zakładu, który był pierwszym dużym inwestorem w tej strefie przemysłowej. Uczestnicy zwiedzili linie produkcyjne, gdzie mogli na własne oczy zobaczyć, jak Mondelez łączy zaawansowaną technologię z troską o jakość i bezpieczeństwo produktów.


Zaproszenie do współpracy naukowej


W trakcie wizyty członkowie Rady zdobyli cenną wiedzę na temat najnowszych trendów, osiągnięć technologicznych i praktyk w przemyśle spożywczym, którą będą mogli wykorzystać w dydaktyce i badaniach naukowych. Spotkanie zakończyło się zaproszeniem do korzystania z przestrzeni wrocławskiego Centrum R&D do celów naukowych, co ma potencjał, by przyczynić się do realizacji wielu innowacyjnych projektów w branży spożywczej.


image00015 pop

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij