Potencjał i wyzwania branży spożywczej oraz innowacyjne trendy: dyskusje Rady Naukowej przy PFPŻ ZP z przedstawicielami Mondelēz International w Polsce9-10 września 2024 roku odbyło się studyjne posiedzenie Rady Naukowej przy Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców (PFPŻ ZP). Na zaproszenie Mondelēz International, globalnego lidera w produkcji przekąsek, posiedzenie odbyło się w Bielanach Wrocławskich. Spotkanie miało na celu wymianę doświadczeń, omówienie strategicznych wyzwań branży spożywczej i potencjału współpracy między światem nauki a przemysłem oraz poszukiwanie innowacyjnych rozwiązań w zakresie technologii i zrównoważonego rozwoju.Samoregulacja
reklamy żywności
Uczestnicy
dyskutowali na temat etycznej reklamy żywności, a Andrzej Gantner, Wiceprezes
i Dyrektor generalny PFPŻ ZP, przedstawił wyniki najnowszego monitoringu
Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji, które dowodzą, że polski system
samoregulacji reklamy żywności skierowanej do dzieci należy do
najbardziej efektywnych w Europie. „Jest to nie tylko sukces branży, ale
także przykład, jak odpowiedzialność reklamodawców i współpraca z nadawcami
mogą przyczynić się do kreowania pozytywnych nawyków konsumenckich w oparciu o
międzynarodowe standardy" – podkreślił Gantner.
Marta
Tomaszewska-Pielacha, Dyrektor ds. żywności i żywienia PFPŻ ZP, zapoznała członków Rady z
nowelizacją kryteriów żywieniowych dotyczących samoregulacji reklam
skierowanych do dzieci. Podkreśliła potrzebę dostosowania uzgodnień do
dynamicznie zmieniających się trendów zdrowotnych i oczekiwań społecznych w
zakresie skuteczniej ochrony dzieci i wsparcia odpowiedzialnych praktyk
reklamowych.
Innowacje
w kategorii przekąsek
Przedstawiciele Mondelez, Adam Gajewski, Prezes
Zarządu spółki badawczo-rozwojowej w Polsce oraz Katarzyna Jung, Członkini
Zespołu Zarządzającego ds. Korporacyjnych i Relacji Zewnętrznych,
przybliżyli uczestnikom działalność firmy, która inspiruje konsumentów na całym
świecie do spożywania przekąsek w sposób odpowiedzialny, kładąc szczególny
nacisk na innowacje, zrównoważony rozwój oraz wspieranie konsumentów w świadomym
odżywianiu. Z
kolei Anna Drewnowska i Anna Krzysztowska z zespołu R&D zachęciły do
wspólnej dyskusji na temat obszarów współpracy między biznesem, a placówkami
naukowymi. Rozmawiano między innymi o kształceniu przyszłych profesjonalistów w
branży spożywczej, jak również nt. bardziej zrównoważonych surowców oraz dodatków
funkcjonalnych o działaniu prozdrowotnym.
Uczestnicy
spotkania zwiedzili również
część techniczną wrocławskiego ośrodka, gdzie mieszczą się nowoczesne i w pełni
wyposażone laboratoria sensoryczne, analityczne i mikrobiologiczne, sprzyjająca
kreatywności strefa „Snack & Roll” oraz tzw. pilot plant, czyli przestrzeń,
która odzwierciedla fabrykę w mniejszej skali, pozwalając na analizę obecnych
procesów produkcyjnych, a także na opracowywanie i wdrażanie bardziej
efektywnych rozwiązań technicznych w produkcji przekąsek.
„Bardzo
się cieszę, że mieliśmy okazję gościć grono tak znamienitych gości, ekspertek i
ekspertów z instytutów naukowo-badawczych i szkół wyższych. Wierzymy, że
współdziałanie biznesu i nauki jest kluczowe dla tworzenia innowacyjnych
produktów, które odpowiadając na najnowsze trendy rynkowe, spełniają
oczekiwania naszych konsumentów, przy jednoczesnej dbałości o środowisko” –
powiedział Gajewski.
Zwiedzanie
fabryki czekolady Mondelez
Drugą
część dnia członkowie Rady spędzili w fabryce czekolady Mondelez w Bielanach
Wrocławskich. Roman Sitko, Prezes Zarządu spółki produkcyjnej, wraz z Beatą Czekaj, Kierowniczką ds. Jakości, Kamilem Jasińskim,
Kierownikiem Sekcji oraz Michałem
Franczakiem, Kierownikiem ds. Rozwoju Biznesu i Inżynierii,
przedstawił historię zakładu, który był pierwszym dużym inwestorem w tej
strefie przemysłowej. Uczestnicy zwiedzili linie produkcyjne, gdzie mogli na
własne oczy zobaczyć, jak Mondelez łączy zaawansowaną technologię z troską o
jakość i bezpieczeństwo produktów.
Zaproszenie
do współpracy naukowej
W
trakcie wizyty członkowie Rady zdobyli cenną wiedzę na temat najnowszych trendów,
osiągnięć technologicznych i praktyk w przemyśle spożywczym, którą będą mogli
wykorzystać w dydaktyce i badaniach naukowych. Spotkanie zakończyło się
zaproszeniem do korzystania z przestrzeni wrocławskiego Centrum R&D do
celów naukowych, co ma potencjał, by przyczynić się do realizacji wielu
innowacyjnych projektów w branży spożywczej.
pełna lista aktualności
|