Rosną krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskichW styczniu na krajowym rynku mleka, podobnie jak na świecie, przeważały wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich. Na przestrzeni całego miesiąca średnia ważona cena artykułów monitorowanych przez MRiRW zwiększyła się o prawie 3 proc. w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie o 6 proc. wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku - podali analitycy BGŻ.W tym czasie podrożało przede wszystkim mleko w proszku, wybrane sery dojrzewające i śmietana. Ceny pozostałych wyrobów płynnych, a także masła, były stosunkowo stabilne.
Powyższe tendencje kontynuowane były także na początku bieżącego miesiąca. W ciągu analizowanego tygodnia w największym stopniu wzrosły ceny odtłuszczonego mleka w proszku (o ponad 3 proc.), pełnego (o około 4 proc.) oraz masła (o prawie 3 proc.). Na poziomie ze stycznia br. utrzymały się ceny przetworów płynnych, za wyjątkiem jogurtów naturalnych, które podrożały średnio o prawie 2 proc.
(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej)
pełna lista aktualności
|