Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rosną krajowe ceny zbytu artykułów mleczarskich
W styczniu na krajowym rynku mleka, podobnie jak na świecie, przeważały wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich. Na przestrzeni całego miesiąca średnia ważona cena artykułów monitorowanych przez MRiRW zwiększyła się o prawie 3 proc. w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie o 6 proc. wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku - podali analitycy BGŻ.

W tym czasie podrożało przede wszystkim mleko w proszku, wybrane sery dojrzewające i śmietana. Ceny pozostałych wyrobów płynnych, a także masła, były stosunkowo stabilne.

Powyższe tendencje kontynuowane były także na początku bieżącego miesiąca. W ciągu analizowanego tygodnia w największym stopniu wzrosły ceny odtłuszczonego mleka w proszku (o ponad 3 proc.), pełnego (o około 4 proc.) oraz masła (o prawie 3 proc.). Na poziomie ze stycznia br. utrzymały się ceny przetworów płynnych, za wyjątkiem jogurtów naturalnych, które podrożały średnio o prawie 2 proc.

(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij