Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (Guideline Daily Amount - GDA) są to wartości ustalone w oparciu o zalecenia żywieniowe przez Konfederację Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA) dla energii i podstawowych składników odżywczych: białka, węglowodanów, tłuszczy ogółem, nasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika oraz sodu (równoważnika soli).
Definicje poszczególnych składników odżywczych są zawarte w obowiązujących przepisach.
Przy opracowywaniu referencyjnych wartości GDA organizacja CIAA uwzględniła następujące zasady:
-
-
Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia powinny być opracowane jako wartości średnie dla osób dorosłych, powyżej 18 roku życia oraz o prawidłowej wadze.
-
Referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia powinny być zaokrąglone, aby umożliwić konsumentowi łatwe stosowanie i zapamiętanie tych wartości oraz w celu uniknięcia niczym nieuzasadnionej dokładności.
Organizacja CIAA ustaliła, że referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) będą bazować na docelowych ilościach składników odżywczych ustalonych przez Eurodiet (Raporty i obrady Eurodiet, Public Health Nutrition, tom 4 Nr 2(A) kwiecień 2001), podanych poniżej:
Składnik odżywczy |
Wartość |
Wartość energetyczna |
- |
Węglowodany |
>55% energii |
Tłuszcz |
<30% energii |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
<10% energii |
Błonnik |
25 g/dziennie |
Sód (w przeliczeniu na sól) |
2,4 g (6 g/dziennie) |
Białko |
wykazywane jako różnica |
Niektóre referencyjne wartości Wskazanego Dziennego Spożycia (GDA) stanowią maksymalny pobór, natomiast inne stanowią średni lub optymalny minimalny pobór składników odżywczych wymienionych poniżej:
Wartość energetyczna |
średni |
Białko |
średni |
Węglowodany |
min |
Tłuszcz |
max |
Kwasy tłuszczowe nasycone |
max |
Sód/sól |
max |
Błonnik |
min |
Cukry ogółem |
średni |
|