Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Dla Prasy > Fakty i mity > Mit: Spożywanie kwaśnych produktów, jak np. pomarańcze, zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Olimpiada Dziennikarzy pt. "Fakty i mity o żywności i żywieniu" - materiały
Informacje Prasowe
Zarejestruj się
Mit: Spożywanie kwaśnych produktów, jak np. pomarańcze, zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Fakt: Organizm człowieka stale pracuje nad utrzymaniem równowagi kwasowo-zasadowej poprzez zastosowanie róznego rodzaju systemów buforowych. Najmniejsza nawet zmiana w zasadowości krwi może bardzo niekorzystnie wpłynąć na życiowe funkcje organizmu, zaburzając je. Szczęśliwie, organizm ludzki wyposażony jest w wiele systemów mających zapewnić równowagę kwasowo-zasadową, właczając w to działanie płuc i nerek. U zdrowych osób spożywane produkty nie wpływają znacząco na zmianę tej równowagi. Pomarańcze i inne kwaśne owoce i soki są natomiast doskonałym źródłem witaminy C i innych składników odżywczych pochodzenia roślinnego, więc nie przestawajcie ich spożywać!

    Członkowie PFPŻ ZP

    Dołącz do nas!
    Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
    Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
    Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
    zamknij