W dniu 30 stycznia 2009 r. PFPŻ zorganizowała trzecią edycję warsztatów szkoleniowych na temat praktycznego podejścia do nowych przepisów z zakresu aromatów, substancji dodatkowych (w tym barwników), enzymów.
Nowy pakiet Rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady na temat dodatków do żywności ujednolica i zmienia dotychczasowe wymagania wspólnotowe związane ze stosowaniem substancji dodatkowych, aromatów i enzymów oraz upraszcza i ustanawia jednolitą procedurę udzielania zezwoleń na ich stosowanie na rynku europejskim. Z tego względu dokładne informacje o zmianach prawnych są niezmiernie istotne dla producentów żywności.
Uczestnicy warsztatów mogli zapoznać się ze zmianami, do których musi dostosować się przemysł spożywczy, zarówno w aspekcie podawania informacji na opakowaniach, jak i w zakresie stosowania konkretnych dodatków, uwzględniając ustanowione okresy przejściowe.
Warsztaty prowadziła Pani Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, która jest krajowym ekspertem z zakresu dodatków do żywności.
W czasie warsztatów była możliwość bieżącego zadawania pytań i prowadzenia dyskusji dotyczących omawianych zagadnień w celu wyjaśnienia wszelkich wątpliwości.
Program warsztatów:
10:00 |
Otwarcie |
10:15 |
Aktualne podstawy prawne stosowania dodatków do żywnosci w Polsce |
10:45 |
Pakiet rozporzadzeń Parlamentu Europejskiego i Rady o dodatkach do żywności – zmiany przepisów wspólnotowych i ich wpływ na przemysł spożywczy, w tym: |
|
- zakres stosowania nowych rozporzadzeń i zmiany definicji; |
|
- znakowanie opakowań, w tym nowe nazewnictwo aromatów, informacje o zawartości niektórych barwników; |
|
- wykazy substancji dodatkowych, aromatów, enzymów. |
12:00 |
Zmiany przepisów wspólnotowych i ich wpływ na przemysł spożywczy c.d. |
|
- organiczenia stosowania dodatków; |
|
- okresy przejściowe; |
|
- procedura dopuszczania do stosowania nowych dodatków |
14:00 |
Spodziewane zmiany przepisów krajowych |
|
- krajowe odstępstwa od wymagań wspólnotowych - czy są możliwe? |
14:30 |
Najczęstsze nieprawidłowości w stosowaniu dodatków |
15:00 |
Zakończenie |
|