W dniu 4 kwietnia 2008 r. PFPŻ zorganizowała jednodniowe warsztaty szkoleniowe nt. stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych określonych w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1924/2006.
Celem warsztatów było uaktualnienie informacji nt. zasad umieszczania oświadczeń na opakowaniach produktów oraz w reklamie, w świetle nowych ustaleń podjętych na poziomie europejskim.
Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z aktualnymi wytycznymi Komisji Europejskiej z tego zakresu oraz uzyskać informacje nt. interpretacji zapisów Rozporządzenia 1924/2006 określonych przez europejskie organizacje przemysłu żywnościowego.
Dodatkowo przedstawione zostały informacje nt. bieżącej sytuacji związanej z powstawaniem rejestru wspólnotowego oświadczeń zdrowotnych oraz dalszego postępowania w świetle obowiązujących okresów przejściowych i procedur rejestracyjnych.
- Uczestnicy warsztatów mieli możliwość wcześniejszego zgłoszenia problemów związanych z interpretacją Rozporządzenia 1924/2006 do omówienia ich w czasie warsztatów.
- W czasie warsztatów była możliwość bieżąćego zadawania pytań i prowadzenia dyskusji dotyczących omawianych zagadnień w celu wyjaśnienia wszelkich wątpliwości.
Prelegentem warsztatów był ekspert z zakresu omawianej tematyki – dr. n. med. Janusz Ciok z Instytutu Żywności i Żywienia.
Program warsztatów:
09:00 |
Otwarcie |
09:15 |
Wprowadzenie do tematu oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych |
|
Omówienie przewodników dotyczących stosowania Rozporządzenia 1924/2006: |
|
- wytyczne Komisji Europejskiej |
11:15 |
Omówienie przewodników dotyczących stosowania Rozporządzenia 1924/2006 |
|
- interpretacja Konfederacji Przemysłu żywności i Napojów UE (CIAA) |
|
- interpretacja Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Żywności Specjalnego Przeznaczenia żywieniowego (IDACE) |
12:00 |
Zasady zgłaszania wniosków dotyczących oświadczeń po 19 stycznia 2008 r. oraz podstawy naukowe jakie powinny być zawarte we wnioskach |
14:00 |
Profile składników odżywczych – co nowego? Aktualne prace Komisji Europejskiej. |
14:30 |
Przykłady nieprawidłowo stosowanych oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych |
15:00 |
Dyskusja z omówieniem problemów zgłoszonych przez uczestników. |
16:00 |
Zakończenie |
|