Fakt: Większość spośród przetworzonych produktów żywnościowych jest równie bogata, a czasami nawet bardziej w składniki odżywcze, co żywność świeża. Zależy to w dużej mierze od technologii obróbki produktu.
Mrożone warzywa są zazwyczaj przetwarzane już w kilka godzin po zbiorze. W trakcie procesu zamrażania jest zachodzi bardzo mała strata składników odżywczych, tak więc mrożone warzywa zachowują wysoką zawartość witamin i składników mineralnych. A teraz wyobraźmy sobie sytuację, gdy świeże warzywa są transportowane do sklepu. Zanim dotrą na nasz stół, ich transport może trwać kilka dni, a nawet tygodni. W tym czasie witaminy stopniowo ulegają zniszczeniu i to niezależnie od tego, jak ostrożnie by nie były przewożone i przechowywane. Niektóre metody przetwarzania mogą powodować straty niektórych składników odżywczych, przykładem tego może być ubytek części witamin i składników mineralnych, które przechodzą w trakcie gotowania do wywaru, czy też straty składników odżywczych przy obróbce ziarna w celu uzyskania białej mąki. Jednakże, obróbka technologiczna może spowodować wzrost wartości odżywczej pożywienia. Przykładem tego może być likopen - silny przeciwutleniacz (substancja pełniąca funkcję ochronną w organizmie), który znajduje się między innymi w pomidorach i melonach. Otóż dowiedziono, że staje się on lepiej przyswajalny dla organizmu (bio-dostępny), kiedy pomidory zostały poddane obróbce i są w postaci pasty, keczupu, czy zupy.
|