Zbilansowana dieta i zdrowie to główne tematy kongresu przemysłu żywnościowego zorganizowanego w dniach 30.09 -01.10.2004 Brukseli przez Konfederację Przemysłu Żywnosci i Napojów w UE. Do głównej debaty zaproszono mówców z instytucji unijnych, świata nauki, organizacji konsumentów oraz sieci handlowych i oczywiście przemysłu żywnościowego. Na widowni zasiadło ponad 400 przedstawicieli najróżniejszych obszarów związanych z szeroko pojmowaną gospodarką żywnościową UE. W okolicznościowej wystawie wzięło udział ponad 30 firm oraz narodowych i branżowych federacji. Podczas kongresu zaprezentowano najnowsze tendencje w kształtowaniu roli przemysłu jako świadomego partnera administracji i konsumentów w przeciwdziałaniu zjawisku otyłości oraz innych chorób cywilizacyjnych powiązanych ze sposobem odżywiania. Omówiono także najnowsze poglądy odnośnie przyczyn powstawania otyłości. Podsumowano działania przemysłu w zakresie upowszechniania zasad zrównoważonej diety i aktywnego stylu życia: działania poszczególnych firm oraz akcje wspierane przez organizacje. Ten temat zdominował również kongresową wystawę, gdzie zaprezentowano zarówno znane marki poddane odświeżeniu (ograniczenie wartości energetycznej, ilości tłuszczu, cukru), jak i tendencje w zakresie innowacji, szczególnie w segmentach żywności funkcjonalnej. Stoisko PFPŻ cieszyło się dużym zainteresowaniem. Z jednej strony zaprezentowaliśmy nasz program „Forma na piątkę”, z drugiej pokazaliśmy tradycyjne oblicze polskiej żywności (być może mniej odpowiadające zaleceniom WHO ale za to cieszące się wielkim zainteresowaniem) tj. polski chleb w czterech rodzajach (piekarnia VINI) okraszony domowym smalcem. Na deser serwowaliśmy pyszne ciasteczka (A. Blikle). Wielkim zainteresowaniem cieszył się również nasz najnowszy raport ekonomiczny w wersji angielskiej „Polski przemysł żywnościowy w Unii Europejskiej”.
|