W dniu 27 maja br. odbyła się konferencja „Nowe przepisy dotyczące środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego w praktyce”. Konferencja zgromadziła przedstawicieli czołowych instytucji naukowo badawczych zainteresowanych tematyką środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Konferencja zorganizowana została z okazji rocznicy przystąpienia Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” do Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Żywności Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego (IDACE) i miała na celu m.in. rozpropagowanie działań PFPŻ w zakresie tej grupy produktów.
W konferencji udział wzięli przedstawiciele urzędów i instytucji naukowo-badawczych, w których obszarze zainteresowania leżą środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego (Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka", Instytut Matki i Dziecka, Instytut Żywności i Żywienia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Inspekcja Sanitarna), w tym przedstawiciele zespołu ekspertów powołanego przez krajowego konsultanta ds. pediatrii, do opracowania zaleceń dotyczących żywienia dzieci w pierwszym roku życia. Ponadto obecni byli przedstawiciele blisko 40 firm działających na rynku środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i suplementów diety.
Po otwarciu konferencji, jako pierwsza głos zabrała dr Andree Bronner – dyrektor generalna Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Żywności Specjalnego Przeznaczenia Żywieniowego (IDACE), która przedstawiła działania swojej organizacji w zakresie reprezentacji sektora żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego na forum Europejskim. Następnie A. Gantner – dyrektor generalny Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” przedstawił działania PFPŻ w tym zakresie.
W dalszej części konferencji głos zabrali zaproszeni eksperci reprezentujący Instytut Żywności i Żywienia oraz Inspekcję Sanitarną.
Dr Katarzyna Stoś - kierownik zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Instytucie Żywności i Żywienia przedstawiła dwie, bardzo ciekawe prezentacje:
-
dotyczącą różnic w składzie preparatów do początkowego i do dalszego żywienia niemowląt wynikających z implementacji nowych przepisów Unii Europejskiej oraz związanej z tym kwestii indykacji wieku w kontekście zmiany receptur preparatów do początkowego i do dalszego żywienia niemowląt oraz
-
dotyczącą bieżących działań Unii Europejskiej w zakresie opracowywania przepisów dotyczących środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego – dr Stoś przedstawiła projekt dyrektywy dotyczącej żywności dla osób z nietolerancją glutenu oraz działania dotyczące żywności przeznaczonej dla sportowców.
W dalszej części spotkania zaprezentowali swoje wystąpienia przedstawiciele Inspekcji Sanitarnej:
-
p. Katarzyna Poskoczym - Naczelnik Wydziału ds. Merytorycznych w zakresie Prawa Żywnościowego w Departamencie Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego omówiła kwestie związane z implementacją nowych przepisów Unii Europejskiej w zakresie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego do przepisów prawa polskiego
-
p. Bożenna Stopnicka - Kierownik Oddziału Nadzoru Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Białymstoku poruszyła kwestie dotyczące praktycznych aspektów nadzoru organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego,
-
Mec. Maria Grochowska z Głównego Inspektoratu Sanitarnego przedstawiła praktyczne podejście do interpretacji przepisów w zakresie tej grupy środków spożywczych.
Uczestnicy konferencji chwalili jej wysoki poziom merytoryczny.
Ze względu na działalność PFPŻ w obszarze środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, firmy zainteresowane tą tematyką serdecznie zapraszamy do podjęcia współpracy.
|