Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Dla Prasy > Fakty i mity > Mit: Dieta beztłuszczowa jest najzdrowsza

Olimpiada Dziennikarzy pt. "Fakty i mity o żywności i żywieniu" - materiały
Informacje Prasowe
Zarejestruj się
Mit: Dieta beztłuszczowa jest najzdrowsza

Fakt: Przede wszystkim dieta w ogóle nie zawierająca tłuszczu nie jest możliwa do zrealizowania i na pewno nie jest zdrowa. Tłuszcze zawarte w pożywieniu są potrzebne do transportu witamin tłuszczorozpuszczalnych, takich jak: A, D, E i K. Ponadto, pewne składniki odżywcze zwane niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, znajdujące się w olejach roślinnych i rybich, są niezbędne dla zdrowia. Są one potrzebne w błonach komórkowych wszystkich komórek naszego ciała, aby zapewnić im wodoszczelność oraz są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania nie tylko mózgu, ale również do kontrolowania produkcji prostaglandyn, związków o charakterze zbliżonym do hormonów, które regulują przebieg wielu funkcji życiowych w organizmie. Badania dowiodły, że że prostaglandyny są w stanie zmniejszyć objawy stanów zapalnych, takich jak: reumatoidalnego artretyzmu, łuszczycy, oraz że są bardzo ważne dla utrzymania serca i stawów w dobrej formie.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij