W listopadzie 2009 r. powołana została Rada Naukowa przy Polskiej Federacji Producentów Żywności, w skład której wchodzą przedstawiciele wiodących instytucji i jednostek naukowych działających w obszarze żywności i żywienia.
Głównym celem funkcjonowania Rady jest
pełniejsza wymiana informacji pomiędzy światem nauki, a przemysłem żywnościowym
w zakresie najnowszych trendów, rozwiązań, technologii i badań.
Działalność Rady Naukowej przy
Polskiej Federacji Producentów Żywności przyczynia się również do znaczącego
zacieśnienia współpracy pomiędzy polskimi uczelniami, a przemysłem
żywnościowym, czego przejawem jest np. wypracowanie systemu stypendiów naukowych
PFPŻ ZP przeznaczonych dla studentów studiów magisterskich i doktorskich (lata akademickie 2011/2012 oraz 2012/2013) czy programu grantowego PFPŻ ZP (rok akademicki 2014/2015).
|