Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Dla Prasy > Fakty i mity > Mit: Cukier uzależnia.

Olimpiada Dziennikarzy pt. "Fakty i mity o żywności i żywieniu" - materiały
Informacje Prasowe
Zarejestruj się
Mit: Cukier uzależnia.

Fakt: To nie jest prawdą. Substancja uzależniająca to taka, która powoduje, że organizm ludzki domaga się jej coraz więcej, aby zaspokoić swoje potrzeby, a jednocześnie jej niedobory wywołują nieprzyjemne objawy. W przypadku cukru, pomimo, iż ludzie lubią i chcą spożywać słodkie rzeczy, to jednak jest nie do pomyślenia, abyśmy potrzebowali coraz większych jego ilości, aby zaspokoić swoje potrzeby i abyśmy cierpieli fizyczne męki w przypadku jego niedostępności. Organizm ludzki nie jest w stanie odróżnić cukru zawartego w owocach, jak np. w kawałku jabłka, od cukru stołowego. Jest nieprawdopodobne, aby ludzie wierzyli, że są uzależnieni, lub że cierpią z powodu niedoborów, w sytuacji gdyby ograniczono im ich codzienny dostęp do jabłek.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij