Fakt: Apetyt oznacza pragnienie do zjedzenia konkretnego produktu spożywczego albo określonego rodzaju żywności. Odczuwania chęci spożycia określonych produktów spożywczych doświadczamy wówczas, gdy pojawia się ochota na zjedzenie właśnie tej a nie innej żywności. Kobiety znacznie częściej niż mężczyźni odczuwają tzw. "zachcianki żywieniowe" a szczególnie często pojawiają się one przed miesiączką, np. ochota na zjedzenie czekolady. Czekolada zawiera bardzo wiele substancji farmakologicznie czynnych (tj. kofeinę, teobrominę, fenyloalaninę) oraz minerały, jak np. magnez, który może przyczyniać się do złagodzenia symptomów przedmiesiączkowych. Jednak korzystnego efektu działania czekolady nie można wyjaśnić jedynie na podstawie ilości obecnego w niej magnezu. Jedna tabliczka czekolady zawiera bowiem tylko 50mg magnezu natomiast badania nad suplementacją magnezem sugerują, że w celu złagodzenia objawów przedmiesiączkowych należy przyjmować ponad 1000 mg magnezu. Dlatego też, próby uzupełnienia poziomu magnezu poprzez spożycie czekolady są nieuzasadnione! A zatem to czynniki psychologiczne (takie jak przygnębienie, niezadowolenie z wyglądu) decydują o występowaniu, tzw. zachcianek żywieniowych, które skłaniają nas do skosztowania produktów tłustych i słodkich, ponieważ właśnie takie cechy sensoryczne żywności sprzyjają zaspokojeniu potrzeb emocjonalnych.
|