Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Archiwum: > Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Izomery trans kwasów tłuszczowych - współczesne poglądy"

Seminaria i Konferencje
Archiwum:
Konferencja „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”
Aktualności
Współpraca krajowa
Współpraca międzynarodowa
Publikacje
Międzynarodowa Konferencja Naukowa "Izomery trans kwasów tłuszczowych - współczesne poglądy"

W dniu 24 października br. w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odbyła się, zorganizowana pod patronatem Ministra Zdrowia Międzynarodowa Konferencja Naukowa pt: „Izomery trans kwasów tłuszczowych – współczesne poglądy”.
Organizatorami Konferencji byli: Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Główny Inspektor Sanitarny, European Federation for the Science and Technology of Lipids, oraz Polskie Towarzystwo Technologów Żywności - Sekcja Chemii i Technologii Tłuszczów.
Uroczystego otwarcia konferencji dokonał dr n med. Andrzej Wojtyła – Główny Inspektor Sanitarny.

PFPŻ została zaproszona do udziału w tym wydarzeniu.

Konferencja poświęcona była w całości problematyce tłuszczów w postaci izomerycznej trans i stanowiła doskonałą okazję do zaprezentowania różnorodnych poglądów na aktualne aspekty zdrowotne i technologiczne w tym zakresie. Izomery trans kwasów tłuszczowych powstają podczas częściowego uwodornienia tłuszczów, jak również w żołądku zwierząt przeżuwających - stąd ich obecność w mleku i jego produktach. Jak potwierdziły niedawne ustalenia Codex Allimentarius, nie ma różnicy pomiędzy tłuszczami trans pochodzenia naturalnego i przemysłowego.

Główną tematyką konferencji było spożycie tłuszczów w Polsce w  aspekcie zdrowia publicznego i metabolizm izomerów trans kwasów tłuszczowych w organizmie człowieka. 

Konferencja zgromadziła  międzynarodowe  grono naukowców i ekspertów, diabetyków, specjalistów z zakresu zdrowia publicznego, żywności i żywienia. W konferencji uczestniczyli światowej sławy eksperci: prof.  Walter C. Willett z Wydziału Żywienia Uniwersytetu Harvarda, światowej sławy ekspert zajmujący się m. in sposobami racjonalnego odżywiania, wpływem jakości diety na powstawanie chorób zakaźnych i innych chorób, autor najbardziej rozpoznawalnej piramidy zdrowia oraz prof. Jan I. Pedersen z Wydziału Żywienia Uniwersytetu w Oslo,  zajmujący się  m. in. rolą kwasów tłuszczowych w organizmie człowieka i  związanym z nimi ryzykiem powstawania  chorób układu krążenia.

Nie zabrakło również przedstawicieli polskiego świata nauki – w trakcie konferencji głos zabrali: prof. Krzysztof Krygier – Kierownik Zakładu Technologii Tłuszczów i Koncentratów Spożywczych Wydziału Technologii Żywności SGGW oraz  prof. Wiktor Szostak z Instytutu Żywności i Żywienia.

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij