Fakt: Niektóre warzywa strączkowe, jak np. ziarna fasoli "red kidney", zawierają naturalne toksyny, których spożycie, w przypadku gdy fasola nie zostanie odpowiednio ugotowana, może spowodować rozwolnienie i mdłości. Gotowanie fasoli przez 20 minut unieszkodliwia toksyny i powoduje, że ten, jakże bogaty w wartości odżywcze pokarm, jest bezpieczny do spożycia. Podobnie inne rodzaje fasoli zawierają cyjanek, tak więc jedzenie ich na surowo może być niebezpieczne. Jednakże cyjanek również ulega rozkładowi pod wpływem temperatury, dlatego spożycie ogotowanej fasoli jest całkowicie bezpieczne. Inne warzywa, jak ziemniaki, są niestrawne na surowo, podczas gdy inne, jak np. brokuły podczas obróbki termicznej tracą swoją gorycz. Gotowanie marchwi lub pomidorów pomaga uwolnić substancje zwane karotenoidami i likopenami, co w znacznym stopniu poprawia ich przyswajalność dla organizmu. Dowiedziono, że odgrywają one istotną rolę dla naszego zdrowia, ponieważ mają działanie przeciwutleniające.
|