Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Dla Prasy > Fakty i mity > Mit: Zawsze zdrowiej jest jeść warzywa na surowo.

Olimpiada Dziennikarzy pt. "Fakty i mity o żywności i żywieniu" - materiały
Informacje Prasowe
Zarejestruj się
Mit: Zawsze zdrowiej jest jeść warzywa na surowo.

Fakt: Niektóre warzywa strączkowe, jak np. ziarna fasoli "red kidney", zawierają naturalne toksyny, których spożycie, w przypadku gdy fasola nie zostanie odpowiednio ugotowana, może spowodować rozwolnienie i mdłości. Gotowanie fasoli przez 20 minut unieszkodliwia toksyny i powoduje, że ten, jakże bogaty w wartości odżywcze pokarm, jest bezpieczny do spożycia. Podobnie inne rodzaje fasoli zawierają cyjanek, tak więc jedzenie ich na surowo może być niebezpieczne. Jednakże cyjanek również ulega rozkładowi pod wpływem temperatury, dlatego spożycie ogotowanej fasoli jest całkowicie bezpieczne. Inne warzywa, jak ziemniaki, są niestrawne na surowo, podczas gdy inne, jak np. brokuły podczas obróbki termicznej tracą swoją gorycz. Gotowanie marchwi lub pomidorów pomaga uwolnić substancje zwane karotenoidami i likopenami, co w znacznym stopniu poprawia ich przyswajalność dla organizmu. Dowiedziono, że odgrywają one istotną rolę dla naszego zdrowia, ponieważ mają działanie przeciwutleniające. 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij