USA : cukier nie jest winny otyłościPrzedstawiciele związku producentów cukru w USA zauważają, że cukier jest niesłusznie oskarżany o powodowanie otyłości w USA. Związkowcy podkreślają, że konsumpcja cukru spadła od lat 70. XX wieku o 40 proc., a do sektora napojów bezalkoholowych trafia zaledwie 5 procent sprzedawanego w USA cukru.Głównym słodzikiem w tym kraju jest wysokofruktowozy syrop kukurydziany (HFCS – izoglukoza). Zużycie tego syropu do słodzenia napojów bezalkoholowych w USA jest 15 razy większe niż cukru. Związkowcy nie obwiniają jednak HFCS, ale zauważają, że amerykański system edukacji nie zachęca dzieci do wysiłku fizycznego. Wg producentów cukru, fakt, że w ciągu ostatnich 10 lat zużycie wysokokalorycznych słodzików (cukru, HFCS i innych) spadło o prawie 10 proc. przy jednoczesnym wzroście otyłości pokazuje, że substancje słodzące nie są odpowiedzialne za otyłość.
(Źródło: FAPA/FAMMU; Reuters)
pełna lista aktualności
|