Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2025: Nauka w działaniu7 czerwca kolejny już raz obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Hasło tegorocznych obchodów, „Nauka w działaniu”, podkreśla ważną rolę, jaką nauka odgrywa w podejmowaniu świadomych decyzji dotyczących żywności.Bez wsparcia nauki nie byłoby możliwe utrzymanie bezpieczeństwa
żywności w łańcuchach dostaw, które często obejmują cały glob i
przekraczają wiele granic.
Wszystkie podmioty zaangażowane w łańcuch dostaw żywności —
producenci, przetwórcy, przewoźnicy, sprzedawcy detaliczni, restauracje i
konsumenci — opierają się na uniwersalnym stosowaniu dobrych praktyk,
uzgodnionych procesów i standardów, aby zapewnić bezpieczeństwo
żywności.
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności jest organizowany przez
Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO),
razem ze Światową Organizację Zdrowia (WHO).
Każdy jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo żywności
Bezpieczeństwo żywności to wspólna odpowiedzialność rządów,
producentów i konsumentów. Każdy ma swoją rolę do odegrania od
gospodarstwa do stołu, aby zapewnić, że spożywana przez nas żywność jest
bezpieczna i nie spowoduje szkód dla naszego zdrowia. Poprzez Światowy
Dzień Bezpieczeństwa Żywności, WHO podejmuje wysiłki, aby włączyć
bezpieczeństwo żywności do głównego nurtu porządku publicznego i
zmniejszyć obciążenie chorobami przenoszonymi drogą pokarmową na całym
świecie.
Kampania #Safe2Eat 2025
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i jego krajowi
partnerzy w całej Europie rozpoczynają tegoroczną edycję kampanii,
charakteryzującą się jeszcze szerszym zasięgiem i zapewnianiem
konsumentom jasnych, opartych na nauce informacji na temat
bezpieczeństwa żywności. W tym roku kampania obejmuje 23 kraje, w
porównaniu z 18 w 2024 roku, co stanowi istotny kamień milowy w
realizacji jej kluczowego celu, jakim jest pomoc większej liczbie
mieszkańców i mieszkanek Europy w dokonywaniu świadomych wyborów
żywieniowych.
Opierając się na zeszłorocznych osiągnięciach, w 2025 roku
organizatorzy kampanii #Safe2Eat będą zwiększać jej oddziaływanie
poprzez:
- Rozszerzenie zasięgu na 23 kraje, w tym pięć nowych krajów biorących
udział w działaniach, zwiększanie zasięgu działań i zaangażowania w
całej Europie.
- Zwrócenie uwagi na kluczowe obawy konsumentów dotyczące
bezpieczeństwa żywności, takie jak rola nauki w zapewnianiu
bezpieczeństwa żywności, znaczenie czytelnego oznaczania produktów oraz
korzyści płynące z ograniczenia marnowania żywności.
- Zwiększenie dostępności informacji na temat bezpieczeństwa żywności
dzięki nowym i łatwym do zrozumienia materiałom dostosowanym do różnych
grup demograficznych i kontekstów kulturowych.
Zapraszamy do śledzenia kampanii. W mediach społecznościowych znajdziecie ją, wpisując: #Safe2EatEU
Więcej informacji o Międzynarodowym Dniu Bezpieczeństwa Żywności
Więcej informacji o kampanii
Źródło: GIS
pełna lista aktualności
|