Błąd w polskiej wersji językowej rozporządzenia Komisji (UE) 2025/666Błąd w polskiej wersji językowej rozporządzenia Komisji (UE) 2025/666 dot. stosowania celulozy (E 460), metylocelulozy (E 461), etylocelulozy (E 462), hydroksypropylocelulozy (E 463), hydroksypropylometylocelulozy (E 464), etylometylocelulozy (E 465), soli sodowej karboksymetylocelulozy, gumy celulozowej (E 466), soli sodowej karboksymetylocelulozy usieciowanej, gumy celulozowej usieciowanej (E 468) i enzymatycznie zhydrolizowanej karboksymetylocelulozy (E 469) po dniu 27 października 2025 r.Dodatki do żywności: celulozę (E 460), metylocelulozę (E 461), etylocelulozę (E 462), hydroksypropylocelulozę (E 463), hydroksypropylometylocelulozę (E 464), etylometylocelulozę (E 465), sól sodową karboksymetylocelulozy, gumę celulozową (E 466), sól sodową karboksymetylocelulozy usieciowanej, gumę celulozową usieciowaną (E 468) i enzymatycznie zhydrolizowaną karboksymetylocelulozę (E 469) można stosować do żywności zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 [1].
Ponadto ww. dodatki do żywności muszą spełniać wymagania w zakresie specyfikacji określone w rozporządzeniu (UE) nr 231/2012 [2].
W rozporządzeniu (UE) 2025/666 [3] wprowadzone zostały zmiany dotyczące specyfikacji dla celulozy (E 460), metylocelulozy (E 461), etylocelulozy (E 462), hydroksypropylocelulozy (E 463), hydroksypropylometylocelulozy (E 464), etylometylocelulozy (E 465), soli sodowej karboksymetylocelulozy, gumy celulozowej (E 466), soli sodowej karboksymetylocelulozy usieciowanej, gumy celulozowej usieciowanej (E 468) i enzymatycznie zhydrolizowanej karboksymetylocelulozy (E 469), które dotyczą określenia dla nich bardziej rygorystycznych wymagań w zakresie czystości.
W celu umożliwienia podmiotom działającym na rynku spożywczym dostosowania się do nowych specyfikacji w ww. rozporządzeniu został ustalony okres przejściowy dla ww. dodatków do żywności wprowadzonych do obrotu przed datą stosowania nowych wymagań tj. przed dniem 27 października 2025 r. W tym zakresie polska wersja językowa rozporządzenia (UE) 2025/666 zwiera błąd.
W związku z tym przepis w art. 4 ust. 2:
„Żywność zawierającą celulozę (E 460), metylocelulozę (E 461), etylocelulozę (E 462), hydroksypropylocelulozę (E 463), hydroksypropylometylocelulozę (E 464), etylometylocelulozę (E 465), sól sodową karboksymetylocelulozy, gumę celulozową (E 466), sól sodową karboksymetylocelulozy usieciowaną, gumę celulozową usieciowaną (E 468) oraz enzymatycznie zhydrolizowaną karboksymetylocelulozę (E 469), która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 27 października 2025 r., można wprowadzać do obrotu do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.”
powinien mieć następujące brzmienie:
„2. Żywność, zawierającą celulozę (E 460), metylocelulozę (E 461), etylocelulozę (E 462), hydroksypropylocelulozę (E 463), hydroksypropylometylocelulozę (E 464), etylometylocelulozę (E 465), sól sodową karboksymetylocelulozy, gumę celulozową (E 466), sól sodową karboksymetylocelulozy usieciowaną, gumę celulozową usieciowaną (E 468) oraz enzymatycznie zhydrolizowaną karboksymetylocelulozę (E 469), które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 27 października 2025 r., można wprowadzać do obrotu do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.”
Powyższe oznacza, że ww. dodatki do żywności wprowadzone do obrotu przed dniem 27 października 2025 r. można dodawać do żywności do wyczerpania zapasów, czyli można wykorzystać zapas posiadanych dodatków do produkcji żywności.
Zgodnie z definicją zawartą w art. 3 pkt 8 rozporządzenia nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1) wprowadzenie na rynek (do obrotu) oznacza posiadanie żywności, w tym dodatków do żywności, w celu sprzedaży, z uwzględnieniem oferowania do sprzedaży lub innej formy dysponowania, bezpłatnego lub nie oraz sprzedaż, dystrybucję i inne formy dysponowania. Będzie to dotyczyło dodatków, które są wyprodukowane, zapakowane, oznakowane czyli gotowe do sprzedaży i przechowywane np. w magazynie.
Żywność zawierającą ww. dodatki, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 27 października 2025 r., można wprowadzać do obrotu do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Można w związku z tym sprzedać posiadaną w magazynie żywność zawierającą te dodatki.
Natomiast dodatki, nawet wyprodukowane, które nie zostały zapakowane, oznakowane i nie są przygotowane do sprzedaży, nie mogą być po 27 października 2025 r. wprowadzone do obrotu. Dodatkowo po dniu 27 października br. nie można importować z państw trzecich tych dodatków na rynek Unii Europejskiej, jeżeli są niezgodne z nowymi wymaganiami.
Ponadto w celu umożliwienia podmiotom działającym na rynku spożywczym dostosowanie się do nowych specyfikacji został ustalony okres przejściowy dla żywności należącej kategorii 13.1.5.1 „Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt” i 13.1.5.2 „Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE dla niemowląt i małych dzieci” zawierającej ww. dodatki, które zostały wprowadzone do obrotu przed datą stosowania nowych wymagań tj. przed dniem 27 października 2025 r. W tym zakresie polska wersja językowa rozporządzenia (UE) 2025/666 również zwiera błąd.
W związku z tym przepis art. 4 ust. 3:
„Żywność należącą do kategorii żywności 13.1.5.1 „Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt” i 13.1.5.2 „Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE dla niemowląt i małych dzieci” i zawierającą sól sodową karboksymetylocelulozy, gumę celulozową (E 466) zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 27 kwietnia 2027 r., można nadal wprowadzać do obrotu do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.”
Który powinien mieć następujące brzmienie:
„Żywność należąca do kategorii żywności 13.1.5.1 „Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i specjalne preparaty dla niemowląt” i 13.1.5.2 „Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego w rozumieniu dyrektywy 1999/21/WE dla niemowląt i małych dzieci” i zawierającą sól sodową karboksymetylocelulozy, gumę celulozową (E 466) zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008, która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed dniem 27 kwietnia 2027 r., może pozostawać w obrocie do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.”.
Resort zdrowia podjął już działania w celu wprowadzenia korekty w polskiej wersji językowej rozporządzenia (UE) 2025/666.
[1] rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności (Dz. Urz. UE L 354 z 31.12.2008, str. 16, z późn. zm.).
[2] rozporządzenie Komisji (UE) nr 231/2012 z dnia 9 marca 2012 r. ustanawiające specyfikacje dla dodatków do żywności wymienionych w załącznikach II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady (Dz. Urz. UE L 83 z 22.03.2012, str. 1, z późn. zm.).
[3] rozporządzenie Komisji (UE) 2025/666 z dnia 4 kwietnia 2025 r. zmieniające załącznik II i załącznik III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do stosowania soli sodowej karboksymetylocelulozy, gumy celulozowej (E 466) oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do specyfikacji dla celulozy (E 460), metylocelulozy (E 461), etylocelulozy (E 462), hydroksypropylocelulozy (E 463), hydroksypropylometylocelulozy (E 464), etylometylocelulozy (E 465), soli sodowej karboksymetylocelulozy, gumy celulozowej (E 466), soli sodowej karboksymetylocelulozy usieciowanej, gumy celulozowej usieciowanej (E 468) i enzymatycznie zhydrolizowanej karboksymetylocelulozy (E 469) (Dz. Urz. UE z 07.04.2025 r.).
Źródło: GIS