Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Bezpieczeństwo acesulfamu K (E950) po raz kolejny potwierdzone
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował dziś opinię, która ponownie potwierdza bezpieczeństwo stosowania substancji słodzącej acesulfamu K (E950). Opinia ta została przygotowana przez EFSA w kontekście ogólnej ponownej oceny wszystkich dodatków do żywności, którą przechodzą wszystkie dodatki do żywności dopuszczone do użytku w Unii Europejskiej przed styczniem 2009 r.

Od momentu odkrycia w 1967 roku i późniejszej autoryzacji przez liczne instytucje zajmujące się bezpieczeństwem żywności na całym świecie – w tym w UE w latach 1985 i 2000 – acesulfam K był szeroko stosowany w produktach spożywczych i napojach o obniżonej zawartości kalorii.

 

W najnowszej ocenie eksperci EFSA przeanalizowali dostępne dowody naukowe, uwzględniając zarówno krótkoterminowe, jak i długoterminowe efekty spożycia. Na podstawie tej analizy potwierdzono bezpieczeństwo acesulfamu K, a jego dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) zostało znacznie zwiększone (z 9 mg/kg masy ciała do 15 mg/kg m. c. dziennie). Ponadto stwierdzono, że nawet najwyższe szacowane poziomy spożycia acesulfamu K pozostają poniżej tego limitu.

 

Opinia EFSA dostępna jest na stronie: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2025.9317

 

Jak podkreśla International Sweeteners Association w swoim komunikacie prasowym, w obliczu globalnych wyzwań zdrowotnych, takich jak otyłość i cukrzyca, acesulfam K oraz inne słodziki o niskiej lub zerowej kaloryczności mogą pomóc w ograniczeniu spożycia cukru i wspieraniu zdrowszego środowiska żywieniowego. Dzięki zapewnianiu słodkiego smaku przy zerowej wartości energetycznej, acesulfam K pomaga ograniczyć spożycie kalorii oraz zarządzanie poziomem glukozy we krwi, gdy są stosowane zamiast cukru w zbilansowanej diecie. Dodatkowo słodzik ten nie przyczynia się do powstawania próchnicy, ponieważ nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij