Bezpieczeństwo acesulfamu K (E950) po raz kolejny potwierdzoneEuropejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował dziś opinię, która ponownie potwierdza bezpieczeństwo stosowania substancji słodzącej acesulfamu K (E950). Opinia ta została przygotowana przez EFSA w kontekście ogólnej ponownej oceny wszystkich dodatków do żywności, którą przechodzą wszystkie dodatki do żywności dopuszczone do użytku w Unii Europejskiej przed styczniem 2009 r.Od momentu odkrycia w 1967 roku i późniejszej
autoryzacji przez liczne instytucje zajmujące się bezpieczeństwem żywności na
całym świecie – w tym w UE w latach 1985 i 2000 – acesulfam K był szeroko
stosowany w produktach spożywczych i napojach o obniżonej zawartości kalorii.
W najnowszej ocenie eksperci EFSA przeanalizowali
dostępne dowody naukowe, uwzględniając zarówno krótkoterminowe, jak i
długoterminowe efekty spożycia. Na podstawie tej analizy potwierdzono
bezpieczeństwo acesulfamu K, a jego dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) zostało
znacznie zwiększone (z 9 mg/kg masy ciała do 15 mg/kg m. c. dziennie).
Ponadto stwierdzono, że nawet najwyższe szacowane poziomy spożycia acesulfamu K
pozostają poniżej tego limitu.
Opinia EFSA dostępna jest na stronie: https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2025.9317
Jak podkreśla International Sweeteners Association
w swoim komunikacie prasowym, w obliczu globalnych wyzwań zdrowotnych, takich
jak otyłość i cukrzyca, acesulfam K oraz inne słodziki o niskiej lub zerowej
kaloryczności mogą pomóc w ograniczeniu spożycia cukru i wspieraniu zdrowszego
środowiska żywieniowego. Dzięki zapewnianiu słodkiego smaku przy zerowej
wartości energetycznej, acesulfam K pomaga ograniczyć spożycie kalorii oraz
zarządzanie poziomem glukozy we krwi, gdy są stosowane zamiast cukru w zbilansowanej
diecie. Dodatkowo słodzik ten nie przyczynia się do powstawania próchnicy,
ponieważ nie jest metabolizowany przez bakterie jamy ustnej.
pełna lista aktualności
|