Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Informacje o aktualnych działaniach prowadzonych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
Główny Inspektorat Sanitarny opublikował informacje dla przedsiębiorców dotyczące aktualnych działań urzędu EFSA.

Publiczne konsultacje w sprawie dokumentu określającego zakres aktualizacji wytycznych EFSA na temat oceny ryzyka nanomateriałów i materiałów zawierających małe/nanocząsteczki w łańcuchu żywnościowym

11 kwietnia 2025 r. EFSA rozpoczął publiczne konsultacje odnośnie do aktualizacji wytycznych EFSA dotyczących oceny ryzyka nanomateriałów i materiałów zawierających małe/nanocząsteczki w łańcuchu żywnościowym.

Uwagi do projektu można zgłaszać do 12 maja 2025 r.

Szczegółowe informacje dotyczące konsultacji oraz zasad publikacji uwag i opinii są dostępne na stronie internetowej Urzędu.

Spotkanie dotyczące zintegrowanego narzędzia internetowego Food Enzyme Intake Model (FEIM)

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności organizuje webinarium na temat zintegrowanego narzędzia internetowego Food Enzyme Intake Model (FEIM), które odbędzie się online 4-5 czerwca 2025 r.

Spotkanie jest przeznaczone dla wszystkich podmiotów zainteresowanych zagadnieniami związanymi z enzymami spożywczymi, którzy są już użytkownikami narzędzia internetowego FEIM lub chcą dowiedzieć się, jak korzystać z jego wszystkich dostępnych funkcji. Narzędzie to przeznaczone jest do szacowania narażenia na enzymy spożywcze w diecie.

Termin rejestracji upływa 15 maja 2025 r. , g. 12.00. Rejestrujący się będą mogli wybrać tylko jedną z dwóch sesji.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Osoby zainteresowane zostaną poinformowane przez EFSA o zakwalifikowaniu do udziału w webinarium.

Szczegółowe informacje oraz program spotkania znajdują się na stronie internetowej EFSA.

Warsztaty na temat oceny ryzyka związanego z nanomateriałami i /lub małymi/ nanocząsteczkami w łańcuchu żywnościowym i paszowym

EFSA zaprasza zainteresowanych ekspertów do udziału w warsztatach dotyczących oceny ryzyka związanego z nanomateriałami, które odbędą się w dniach 11-12 czerwca 2025 r. w Brukseli oraz online.

Warsztaty są otwarte dla wszystkich zainteresowanych stron posiadających wiedzę specjalistyczną w zakresie nanotechnologii i oceny ryzyka związanego z nanomateriałami i/lub małymi/nanocząsteczkami w łańcuchu żywnościowym i paszowym.

Rejestracji można dokonać na stronie internetowej EFSA do 12 maja br.

Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Oferta pracy w EFSA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności ogłasza nabór na stanowisko specjalisty ds. prawnych (oferta nr EFSA/F/4/2025/01). Osoba na tym stanowisku powinna bardzo dobrze odnajdywać się w  zagadnieniach dotyczących m.in. z  kwestii prawnych związanych z rozwojem technologicznym, cyfryzacją procesów i sztuczną inteligencją.

Zgłoszenia należy przesyłać do 15 maja 2025 r.

Szczegółowe informacje na temat procedury kwalifikacyjnej znajdują się na stronie internetowej Urzędu.

Celem niniejszego ogłoszenia jest ustanowienie listy potencjalnych kandydatów, która może zostać wykorzystana w przypadku konieczności przeprowadzenia procesu rekrutacji, gdy powstanie wakat. Lista będzie obowiązywać do 31.12.2026 r.


Źródło: GIS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij