|
AKTUALNOŚCI |
PFPŻ ZP na konferencji PITNUTS o żywieniu najmłodszychFederacja uczestniczyła w prezentacji wyników badań dotyczących sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 do 72 miesiąca życia oraz w dyskusji o otyłości wśród młodzieży.PFPŻ ZP 10 kwietnia 2025 r. wzięła udział w konferencji PITNUTS - Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 do 72 miesiąca życia w Instytucie Matki i Dziecka. Federację na spotkaniu reprezentowała dyrektor ds. żywności i żywienia PFPŻ ZP Marta Tomaszewska Pielacha.
Na wstępie Prof. Fijałkowska przedstawiła aktualne wyniki badań COSI oraz HBSC dotyczące wskaźników nadwagi i otyłości u dzieci i młodzieży w Polsce. Podkreśliła, że nie należy stygmatyzować otyłych nastolatków, ponieważ problem ten w głównej mierze dotyczy uczniów młodszych klas szkoły podstawowej.
Następnie omówione zostały wyniki III edycji badania PITNUTS, które analizowało stan odżywienia dzieci oraz ilościowy i jakościowy sposób żywienia dzieci w wieku od 5 do 72 miesięcy życia. Główne wnioski: - Stan odżywienia u większości badanych był prawidłowy. Jednakże sposób żywienia badanych dzieci odbiegał od zaleceń modelu bezpiecznego żywienia w zakresie doboru żywności oraz wartości energetycznej i odżywczej ich diet, co uzasadnia potrzebę promowania zasad prawidłowego żywienia.
- Sposób żywienia i stan odżywienia dzieci były istotnie powiązane z czynnikami środowiskowymi, takimi jak wskaźnik masy ciała oraz wykształcenie rodziców.
Przemysł żywnościowy z uwagą śledzi aktualne wyniki badań naukowych dotyczących żywienia i stanu odżywienia polskiej populacji, dzięki czemu stara się dopasować asortyment produktów do zróżnicowanych potrzeb żywieniowych różnych grup konsumentów. Zwracamy uwagę na skład, jakość i wartość odżywczą produktów, a szczególną wagę przywiązujemy do żywności przeznaczonej dla wrażliwej grupy konsumentów, jaką są niemowlęta i małe dzieci.
Jak podkreślała prof. Halina Weker, każdy konsument powinien znaleźć czas na czytanie etykiet, żeby dokonywać świadomych wyborów kupowanych produktów spożywczych. Jest to szczególnie istotne w przypadku niemowląt i małych dzieci.
Edukacja konsumencka jest również bardzo istotnym obszarem działań przemysłu żywnościowego. W ramach programu "Trzymaj Formę!" już od 18 lat PFPŻ ZP uczy jak czytać, rozumieć i zastosować w praktyce informacje zawarte na etykietach produktów żywnościowych.

Prof. Halina Weker, IMID oraz dr Marta Tomaszewska-Pielacha, PFPŻ ZP |
pełna lista aktualności
|
|
|
|