Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyniki kontroli jakości jaj
IJHARS sprawdziła jakość jaj dostępnych w sklepach. Zidentyfikowane uchybienia w znakowaniu nie nosiły znamion zafałszowania.

Podczas kontroli IJHARS sprawdził, czy umieszczane na wytłaczankach jaj informacje są zgodne z obowiązującymi przepisami. Inspektorzy zweryfikowali również cechy organoleptyczne wybranych partii jaj.

Kontrola jakości jaj przeprowadzona została w 96 sklepach na terenie całej Polski w 2024 roku.

W 1/3 placówek handlowych sposób przedstawienia informacji o produkcie wzbudził zastrzeżenia.

Znakowanie

Sprawdzone zostało oznakowanie 318 partii jaj o łącznej liczbie 58 tys. szt. i w przypadku 86 partii (27%) zakwestionowano informacje i ich sposób przedstawienia dla konsumentów.

W przypadku jaj oferowanych do sprzedaży luzem stwierdzono m.in. brak podania w miejscu sprzedaży w sposób łatwo widoczny i czytelny dla konsumenta: klasy wagowej, metody chowu kur, objaśnienia znaczenia kodu producenta, daty minimalnej trwałości.

Jednak w przeważającej liczbie przypadków nieprawidłowości dotyczyły jaj oferowanych do sprzedaży w opakowaniach jednostkowych.

Stwierdzone zostały przypadki m.in.:

  • umieszczenia daty minimalnej trwałości na opakowaniu w sposób nietrwały i łatwy do usunięcia;
  • naniesienia daty minimalnej trwałości bezpośrednio na inne informacje, przez co te dane stały się nieczytelne;
  • nieprawidłowo wyznaczonej daty minimalnej trwałości, którą ustalono na więcej niż 28 dni od daty zniesienia;
  • braku lub niewłaściwie opisanej metody chowu, np. użycie sformułowania „chów klatkowy” zamiast aktualnie obowiązującego „jaja z chowu w ulepszonych klatkach”;
  • niewłaściwej prezentacji metody chowu kur poprzez umieszczenie jej nad kodem kreskowym na krawędzi pokrywy opakowania, przez co była słabo widoczna i nieczytelna;
  • braku lub nieprawidłowych danych producenta/ podmiotu wprowadzającego jaja do obrotu;
  • braku kodu zakładu pakowania jaj lub wskazanie nieprawidłowego kodu;
  • braku lub niewłaściwie objaśnionego znaczenia kodu producenta;
  • braku podania ilości jaj w opakowaniu.

Należy zwrócić uwagę na fakt, że w partiach niewłaściwie oznakowanych, stwierdzono jednocześnie po kilka niezgodności.

67 partii skontrolowanych jaj, posiadało oznakowanie „Produkt Polski”. W tych partiach nie stwierdzono nieprawidłowości.

W ramach ogólnej liczby jaj poddanych kontroli znalazło się 21 partii jaj pochodzących z produkcji ekologicznej. W ich przypadku również nie stwierdzono nieprawidłowości.

Dodatkowo w przypadku wybranych partii jaj oceniono ich cechy organoleptyczne. W tym zakresie nie odnotowano nieprawidłowości. 

We wszystkich kontrolowanych sklepach warunki składowania jaj zapewniały zachowanie ich właściwej jakości.

Odnotowano jednak jeden przypadek sprzedaży jaj po przekroczeniu daty minimalnej trwałości.

Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 12 kar pieniężnych, wydali 3 decyzje administracyjne nakazujące zniszczenie jaj ze względu na całkowity brak ich oznakowania, wydali 6 decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu jaj niespełniających wymagań jakości. Nałożyli 7 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne.

Dodatkowo wydali 27 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.

Konsumencie kupując jaja zwróć uwagę na …:

IJHARS zaleca zweryfikowanie metody chowu kur (np. jaja z chowu w ulepszonych klatkach) i klasy wagową jaj (np. M – średnie: masa ≥ 53 g i < 63 g) – te informacje muszą być umieszczone na opakowaniu.

Te wymagania odnoszą się do jaj kurzych.

Niemniej jednak popularne jaja innych gatunków, np. przepiórcze, również muszą być oznakowane. Ich opakowania muszą zawierać dane obowiązkowe, m. in. nazwę i dane producenta.

Niezależnie od gatunku producent jaj jest zobowiązany do umieszczenia na opakowaniu daty minimalnej trwałości. 

Źródło: GIJHARS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij