Zalecenia Komisji Europejskiej dotyczące monitorowania zanieczyszczeń w żywności. W ostatnich miesiącach Komisja Europejska wydała 2 zalecenia dla państw członkowskich dotyczące monitorowania w produktach spożywczych znajdujących się w obrocie na terenie Unii Europejskiej określonych zanieczyszczeń, tzn. substancji perfluoroalkilowych oraz akryloamidu.
Substancje perfluoroalkilowe
(PFAS), a także ich podgrupa, czyli (per)fluorowane organiczne środki
powierzchniowo czynne, do których należą perfluorooktanosulfonian (PFOS) oraz
kwas perfluorooktanowy (PFOA), są szeroko
stosowane w różnych gałęziach przemysłu, stąd też ich obecność jest stwierdzana
jako zanieczyszczenie w środowisku naturalnym, a w efekcie także w organizmach
ryb, ptaków i ssaków. Komisja Europejska
wydała zalecenie nr 2010/161/UE z dnia 17 marca 2010 r. skierowane do państw
członkowskich, dotyczące monitorowania substancji perfluoroalkilowych w żywności w latach 2010-2011. Monitorowanie to
powinno obejmować swym zakresem różnorodne
środki spożywcze, uwzględniając zwyczaje
żywieniowe, w tym żywność
pochodzenia zwierzęcego, jak ryby, mięso, jaja, mleko i produkty pochodne, oraz
żywność pochodzenia roślinnego.
Podobna sytuacja dotyczy
monitorowania akryloamidu w żywności.
Akryloamid jest substancją
chemiczną, która może powstawać w niektórych produktach spożywczych
zawierających węglowodany, podczas procesów obróbki termicznej typu smażenie,
pieczenie, grillowanie, w temperaturze 120°C lub wyższej.
W odniesieniu do tego
zanieczyszczenia skończył się trzyletni okres monitorowania ustanowiony zaleceniem
Komisji nr 2007/331/WE z dnia 3 maja 2007 r. W dniu 3 czerwca 2010 r.
zostało opublikowane nowe zalecenie Komisji Europejskiej nr 2010/307/UE z dnia
2 czerwca 2010 r. w sprawie monitorowania
poziomów akryloamidu w żywności. Zgodnie
z tym dokumentem, w najbliższych latach urzędowy monitoring w zakresie
akryloamidu obejmie następujące podukty: frytki w postaci gotowej do spożycia,
chipsy ziemniaczane, wstępnie smażone frytki/produkty ziemniaczane do
przygotowania w domu, pieczywo świeże, płatki śniadaniowe, herbatniki,
krakersy, pieczywo chrupkie itp., kawę i jej substytuty, żywność dla dzieci (inną
niż przetworzona żywność na bazie zbóż), żywność na bazie zbóż dla niemowląt i
małych dzieci, inne produkty, takie jak produkty ziemniaczane, produkty
zbożowe, produkty na bazie kakao, które nie zostały uwzględnione w jednej z
powyższych kategorii (np. roesti ziemniaczane, słone przekąski na bazie zbóż
(np. chrupki kukurydziane, chipsy z tortilli, popcorn itd.)). Więcej informacji w czerwcowym numerze miesięcznika Agro Trendy.(PFPŻ ZP)