|
AKTUALNOŚCI |
Sprawozdanie na temat monitorowania i perspektyw zerowego poziomu emisji zanieczyszczeńKomisja i Europejska Agencja Środowiska (EEA) opublikowały dziś drugie sprawozdanie na temat monitorowania i perspektyw zerowego poziomu emisji zanieczyszczeń, które zawiera przegląd prac UE na rzecz osiągnięcia celów zerowego poziomu emisji zanieczyszczeń do 2030 r. Komisja opublikowała dziś również czwarte sprawozdanie dotyczące prognozy w sprawie czystego powietrza.Kluczowe informacje, które mają istotne znaczenie dla Polski i polskiej branży rolno-spożywczej:
Redukcja strat składników odżywczych i ich wpływu na środowisko:
- To zagadnienie jest kluczowe dla polskiego rolnictwa, które musi dążyć do zrównoważonej produkcji.
- Konieczność ograniczenia stosowania nawozów i pestycydów oraz minimalizacja strat składników odżywczych wpływa na strategie produkcyjne.
- Dla polskiej branży rolno-spożywczej oznacza to konieczność inwestycji w nowoczesne technologie i praktyki rolnicze, które minimalizują negatywny wpływ na środowisko.
Zmniejszenie zanieczyszczenia tworzywami sztucznymi:
- Problem ten dotyczy również branży opakowań w sektorze spożywczym.
- Polska branża musi dostosować się do unijnych wymogów dotyczących ograniczenia stosowania plastiku i promowania opakowań biodegradowalnych.
- Wymaga to innowacji w zakresie materiałów opakowaniowych i zmian w procesach produkcyjnych.
Promowanie gospodarki o obiegu zamkniętym:
- Koncepcja ta ma ogromne znaczenie dla branży rolno-spożywczej, która generuje duże ilości odpadów.
- Polska branża musi dążyć do minimalizacji odpadów i ich ponownego wykorzystania, np. poprzez kompostowanie odpadów organicznych lub wykorzystanie ich do produkcji biogazu.
- Wymaga to współpracy między producentami, przetwórcami i konsumentami w celu stworzenia zrównoważonych łańcuchów dostaw.
Zmiana wzorców konsumpcji:
- Unijne dążenie do "konsumowania lepiej, inaczej i mniej" wpływa na popyt na produkty rolno-spożywcze.
- Polska branża musi dostosować się do zmieniających się preferencji konsumentów, którzy coraz częściej mogą wybierać produkty ekologiczne, lokalne i sezonowe.
- To kierunek, który promuje polską żywność, i jej wysoką jakość.
Obu sprawozdaniom towarzyszy pierwsza tablica wskaźników eliminacji zanieczyszczeń, która pokazuje postępy poczynione przez regiony UE i wszystkie stolice w osiąganiu czystszego powietrza, wody i gleby. Tablica wskaźników porównuje regiony między sobą i ze średnią UE. Porównanie opiera się na kilku wskaźnikach zanieczyszczenia środowiska, które dotyczą zdrowia, ochrony ekosystemów i różnorodności biologicznej, a także produkcji i konsumpcji.
Strona internetowa planu działania na rzecz eliminacji zanieczyszczeń >>
pełna lista aktualności
|
|
|
|