UE: co dalej z unijnym rynkiem warzyw i owoców?Unijny rynek ogrodnictwa liczy sobie około 500 mln konsumentów i obecnie reprezentuje około 17 proc. całkowitej wartości produkcji rolnej we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Unijna „27” to drugi co do wielkości producent owoców i warzyw na świecie, pomimo tego jest to także bardzo znaczący ich importer. Deficyt w handlu świeżymi produktami ogrodnictwa wynosił w roku 2002 około 7,4 mln ton w ujęciu ilościowym, a wartościowym odpowiednio 6,1 mld EUR. Natomiast w roku 2007 wielkości te wzrosły odpowiednio do 9,8 mln ton oraz wartościowo do 8,0 mld EUR.
Obecnie trwają pracę nad skonstruowaniem kierunku, w jakim powinna iść unijna polityka rolna w sektorze owocowo-warzywnym.Wartość produkcji ogrodniczej w unijnej „27” zmniejszyła się w okresie 2003-2009 o 10,8 proc., a w przypadku samych tylko owoców o 13,6 procent. W 2010 roku Komisja Europejska zaproponuje środki oraz kierunek polityki w latach 2013-2020.
Najważniejsze problemy, wynikające z obecnej sytuacji na unijnym rynku owoców i warzyw oraz propozycje poprawy tej sytuacji – przy czym na razie są to jedynie zamysły i propozycje przedstawicieli organizacji producenckich oraz wszelkich osób zainteresowanych poprawą konkurencyjności unijnego rynku ogrodnictwa, to:
-
dalsze utrzymanie wsparcia unijnego dla organizacji producenckich (fundusze operacyjne), podtrzymanie wsparcia rynku owoców i warzyw w ramach Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 roku,
-
zdywersyfikowanie rynku owoców i warzyw zwłaszcza w zakresie produktów eksportowanych, poszukiwanie nowych rynków odbiorców,
-
zharmonizowanie kontroli granicznej w ramach importu owoców i warzyw na rynki europejskie (Europa jest największym na świecie importerem owoców i warzyw),
-
nawiązywanie nowych kontaktów handlowych, poszukiwanie nowych partnerów w celu poprawienia wymiany handlowej,
-
poprawienie konsumpcji owoców i warzyw na europejskim i unijnym rynku – wsparcie poprzez szereg kampanii promocyjnych i edukacyjnych z uwzględnieniem i zaangażowaniem organizacji producenckich, umocnienie pozycji owoców i warzyw w codziennej diecie europejczyków,
-
utrzymanie i wzmocnienie europejskiego programu „Owoce w szkole”,
-
koncentracja produkcji i producentów w ramach unijnego rynku – w roku 2000 liczba organizacji producenckich wynosiła w UE 446, a dla porównania już w roku 2006 już 1502,
-
opracowanie planów strategicznych dotyczących prognozowania struktury produkcyjnej, przyszłego prognozowanego popytu i podaży na owoców i warzyw, które pozwoli na ewentualne uniknięcie bądź też złagodzenie skutków potencjalnych kryzysów,
-
poprawienie konkurencyjności unijnego sektora zarówno w zakresie jakościowym jak i cenowym.
Przede wszystkim jednak cały czas należy mieć na uwadze bardzo trudną specyfikę rynku owoców i warzyw, które w największym stopniu zależne są przede wszystkim od wahań pogodowych i czynników zależnych od natury.
Źródło: FAMMU/FAPA; Eucofel, Copa-Cogeca)
pełna lista aktualności
|