Nowe normy żywienia NIZP-PZH PIB dla populacji PolskiNarodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB dokonał nowelizacji norm żywienia dla populacji Polski. Prace związane z nowelizacją norm realizowane były w ramach Narodowego Programu Zdrowia na lata 2021-2025.W Polsce poprzednia aktualizacja norm została przeprowadzona
w roku 2020.
W celu przeprowadzenia obecnej aktualizacji, eksperci
NIZP-PZH PIB dokonali przeglądu piśmiennictwa dotyczącego zapotrzebowania na
energię i składniki odżywcze, szczególnie z ostatnich kilku lat, oraz
przeanalizowali wyniki prac innych grup ekspertów zajmujących się opracowaniem
norm. Zebrali również najnowsze dane dotyczące sposobu żywienia i stanu
odżywienia rożnych grup ludności w Polsce i w innych krajach.
Normy na energię zostały ustalone na poziomie średniego
zapotrzebowania (EER). Dla tłuszczu i węglowodanów zostały określone
referencyjne zakresy spożycia (RI). Natomiast normy na białko i pozostałe
składniki odżywcze zostały ustalone na poziomach średniego zapotrzebowania
(EAR) i zalecanego spożycia (RDA) bądź wystarczającego spożycia (AI).
Eksperci pracujący nad aktualizacją norm żywienia zmienili
zasady opracowania norm na energię i białko w porównaniu do poprzedniego
wydania. W normach na energię, białko i tłuszcz przyjęto inne grupy wiekowe
niemowląt, dzieci i młodzieży. Dla niemowląt w wieku 6–11 miesięcy uwzględniono wszystkie
ukończone miesiące życia, a dla dzieci i młodzieży – wszystkie ukończone lata życia.
Ponadto opracowano zróżnicowane normy dla niemowląt i dzieci do 6 lat ze
wzgledu na płeć, czego nie uwzględniały wcześniejsze normy.
Podsumowanie głównych aspektów nowelizacji:
Normy na energię, białko i tłuszcz:
Przy opracowaniu norm na energię i tłuszcz dla niemowląt
uwzględniono dane dotyczące masy ciała, dla dzieci i młodzieży – dane dotyczące wysokości i
masy ciała. Ustalając normy na białko dla tych grup, korzystano z danych
dotyczących masy ciała. Wartości te dla osób do 3 lat przyjęto na podstawie
standardów wzrastania WHO (7), a dla starszych grup wiekowych – na podstawie siatek centylowych
opracowanych przy wykorzystaniu wynikow z reprezentatywnych dla Polski badań
OLA (2010–2012) i OLAF
(2007–2010). Przy
opracowywaniu norm na energię, białko i tłuszcz dla osob dorosłych wykorzystano
dane dotyczące wysokości ciała pochodzące z krajowego badania sposobu żywienia
i stanu odżywienia populacji polskiej, przeprowadzonego w latach 2019–2020 przez NIZP PZH – PIB. Dla przyjętych
wartości wysokości ciała obliczono należną masę ciała.
Normy na białko zostały ustalone na poziomie średniego
zapotrzebowania (EAR) i zalecanego spożycia (RDA) i wyrażone w g/kg m.c./dobę
oraz g/osobę/dobę.
W normach dla niemowląt, dzieci i młodzieży uwzględniono
zapotrzebowanie związane nie tylko z utrzymaniem równowagi azotowej, ale
również ze wzrastaniem organizmu.
Ustalając normy na białko dla kobiet w ciąży, wzięto pod
uwagę dodatkowe zapotrzebowanie związane z odkładającym się białkiem w
organizmie płodu i tkankach matki oraz zapotrzebowanie na utrzymanie równowagi
azotowej związanej ze zwiększoną masą ciała, a u kobiet karmiących – dodatkowe zapotrzebowanie
na białko związane z produkcją mleka. Zrezygnowano z obliczenia i przyjęcia za
wartości norm na białko tzw. białka krajowej racji pokarmowej, co zastosowano w
opracowaniu norm na białko w 2020 r., ze względu na to, że wykorzystane w tym
celu wyniki badań dotyczących spożycia poszczególnych aminokwasów mogą być już
nieaktualne, natomiast brakuje nowych badań w tym zakresie.
Podobnie jak w przypadku norm na energię, przy opracowywaniu
norm na białko dla osób dorosłych korzystano z bardziej aktualnych danych
antropometrycznych, niż poprzednio.
Normy na tłuszcz opracowano na poziomie referencyjnego
spożycia (RI). Wartości norm odnoszą się do ilości tłuszczu w g/osobę/dobę,
odpowiadają jednak zaleceniom dotyczącym odsetka energii z tłuszczu. Ponieważ
zmieniły się normy na energię, zmianie uległy również wartości norm na tłuszcz
określone w g/osobę/dobę.
Normy na węglowodany zostały ustalone jako
referencyjny zakres spożycia (RI) i wyrażone jako odsetek energii z tego
składnika.
Normy na błonnik opracowano na poziomie wystarczającego
spożycia (AI). Nie określono wartości norm dla kobiet w ciąży i karmiących,
uznając, że powinny być one ustalone z lekarzem lub dietetykiem. W porównaniu
do poprzedniego wydania, obecne normy na węglowodany i błonnik przedstawiono w
jednym rozdziale.
Osobny rozdział poświęcono normom na wodę. Wartości
norm uwzględniają zarówno wodę wypijaną w postaci czystej wody i innych
napojów, jak i wodę zawartą w spożywanych produktach. Nie zostały one zmienione
w porównaniu do norm z 2020 roku.
Witaminy: Normy na część witamin zostały opracowane
na poziomie wystarczającego spożycia (AI) dla niemowląt oraz na poziomie
średniego zapotrzebowania (EAR) i zalecanego spożycia (RDA) dla pozostałych
grup wiekowych. Dotyczy to witamin A, C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witamin
B6, B12 i folianów.
W przypadku witamin D, E, K, biotyny, kwasu pantotenowego i
choliny, normy dla wszystkich grup wiekowych ustalono na poziomie AI.
Uaktualnione zostały normy na biotynę, na pozostałe witaminy natomiast
pozostały bez zmian.
Składniki mineralne: Normy na wapń, fosfor, magnez,
żelazo, miedź, jod i selen zostały ustalone dla niemowląt na poziomie
wystarczającego spożycia (AI), a dla pozostałych grup – na poziomie średniego zapotrzebowania
(EAR) i zalecanego spożycia (RDA). Normy na żelazo i cynk zostały opracowane na
poziomie EAR i RDA dla wszystkich grup. Natomiast normy na fluor, mangan,
molibden, sod, potas oraz chlor ustalono na poziomie AI dla wszystkich grup. W
porównaniu do norm z 2020 r. zmieniono wartości norm na jod dla niemowląt.
Dodano podrozdział dotyczący molibdenu, którego nie uwzględniono we
wcześniejszym wydaniu norm. Sod, potas i chlor zostały omówione w rozdziale
poświęconym składnikom mineralnym, nie jak poprzednio przy normach na wodę.
W oddzielnym rozdziale zostały omówione i zaproponowane wartości
górnych tolerowanych poziomów spożycia (UL – Tolerable Upper Intake Level) witamin
i składników mineralnych. Górny tolerowany poziom spożycia to maksymalny poziom
spożycia składników odżywczych ze wszystkich źródeł, który nie powoduje
niekorzystnych skutków zdrowotnych u prawie wszystkich osób w danej grupie.
Poziom ten nie jest normą żywieniową, ale jest wykorzystywany przy planowaniu i
ocenie spożycia, gdyż nie powinien być przekraczany przy dziennym zwyczajowym
spożyciu. W rozdziale uwzględniono najnowsze opinie ekspertow EFSA dotyczące UL
dla witaminy A, β-karotenu,
witaminy D, witaminy E, witaminy B6, folianow, żelaza, selenu i manganu oraz
opinię dotyczącą wartości związanych z pobraniem miedzi w ilościach
zapewniających zdrowie (m.in. ADI) i oceny narażenia na ten składnik.
W porównaniu do poprzedniego wydania dodano wartości UL dla
żelaza i manganu, dla niemowląt –
witaminy A, E i kwasu foliowego, a także wartości bezpiecznego poziomu spożycia
dla żelaza i manganu. Ponadto dodano podrozdział dotyczący molibdenu i podano
wartości UL dla tego składnika.
Ostatni rozdział dotyczy suplementów diety.
Odniesiono się w nim m.in. do kwestii minimalnych i maksymalnych poziomow
witamin i składnikow mineralnych w suplementach diety w kontekście norm,
zasadności stosowania suplementow diety i związanego z tym ryzyka oraz
wzbogacania żywności.