Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Metale i stopy stosowane w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przegląd materiałów i wymagania prawne
Metale i stopy metali są stosowane w wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, urządzeniach do przetwarzania żywności, puszkach, przyborach gospodarstwa domowego, a także w opakowaniach typu laminaty lub folie metalizowane jako warstwa barierowa.

Stopy metali są często pokryte powłoką w celu zmniejszenia uwalniania jonów do żywności. Jony metali mogą być uwalniane z wyrobu do kontaktującej się żywności i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta, jeśli ich spożycie przekroczy wartości graniczne lub niedopuszczalnie zmienią skład żywności lub jej właściwości organoleptyczne.


Zapraszamy do lektury artykułu, który dla naszych czytelników opracowała Marzena Pawlicka - Cegiełko, kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB.


W artykule:

  • stale nierdzewne i inne stopy
  • główne rodzaje stopów
  • aluminium
  • wymagania prawne i wytyczne

Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2024 >>

1669549843_4x6-one-side-transparent

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij