Metale i stopy stosowane w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Przegląd materiałów i wymagania prawneMetale i stopy metali są stosowane w wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, urządzeniach do przetwarzania żywności, puszkach, przyborach gospodarstwa domowego, a także w opakowaniach typu laminaty lub folie metalizowane jako warstwa barierowa.Stopy metali są często pokryte powłoką w celu zmniejszenia uwalniania jonów do żywności. Jony metali mogą być uwalniane z wyrobu do kontaktującej się żywności i mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta, jeśli ich spożycie przekroczy wartości graniczne lub niedopuszczalnie zmienią skład żywności lub jej właściwości organoleptyczne.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla naszych czytelników opracowała Marzena Pawlicka - Cegiełko, kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością Zakład Bezpieczeństwa Żywności, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB.
W artykule: - stale nierdzewne i inne stopy
- główne rodzaje stopów
- aluminium
- wymagania prawne i wytyczne
Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2024 >>
pełna lista aktualności
|