Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Utrata masy netto produktu a deklaracje na etykiecie
Ubytek masy netto żywności i związane z tym wyzwania dotyczące prawidłowej deklaracji masy produktów na etykiecie są od lat istotnym zagadnieniem dla podmiotów działających na rynku spożywczym.

Utrata masy netto odnosi się do różnicy między masą produktu w momencie pakowania a jego masą po pewnym czasie (w trakcie trwania przydatności do spożycia). Powodem takiej sytuacji mogą być różne czynniki, zarówno naturalne, jak i związane z procesem produkcji czy przechowywania. W przypadku produktów mięsnych utrata masy może być spowodowana wyciekiem osocza, natomiast w serach – utratą solanki. Warzywa i owoce tracą masę wskutek naturalnych procesów transpiracji, a pieczywo może wysychać. Uszkodzenia opakowań lub nieodpowiednie warunki przechowywania mogą dodatkowo nasilić te procesy.

 

Zapraszamy do lektury artykułu Paulina Szczypkowska, radca prawny, specjalistka prawa żywnościowego i paszowego z KDCP Legal Rutkowski & Wspólnicy.


W artykule:

  • dopuszczalne błędy w ilości nominalnej
  • zgodność deklarowanej masy netto z rzeczywistą
  • orzecznictwo
  • masa netto po odsączeniu a ubytek masy netto

 

Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2024 >>


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij