Utrata masy netto produktu a deklaracje na etykiecieUbytek masy netto żywności i związane z tym wyzwania dotyczące prawidłowej deklaracji masy produktów na etykiecie są od lat istotnym zagadnieniem dla podmiotów działających na rynku spożywczym.Utrata masy netto odnosi się do różnicy między masą produktu w momencie
pakowania a jego masą po pewnym czasie (w trakcie trwania przydatności do
spożycia). Powodem takiej sytuacji mogą być różne czynniki, zarówno naturalne,
jak i związane z procesem produkcji czy przechowywania. W przypadku produktów
mięsnych utrata masy może być spowodowana wyciekiem osocza, natomiast w serach
– utratą solanki. Warzywa i owoce tracą masę wskutek naturalnych procesów
transpiracji, a pieczywo może wysychać. Uszkodzenia opakowań lub nieodpowiednie
warunki przechowywania mogą dodatkowo nasilić te procesy.
Zapraszamy do lektury artykułu Paulina
Szczypkowska, radca prawny, specjalistka prawa żywnościowego i paszowego z KDCP
Legal Rutkowski & Wspólnicy.
W artykule:
- dopuszczalne błędy w ilości nominalnej
- zgodność deklarowanej masy netto z
rzeczywistą
- orzecznictwo
- masa netto po odsączeniu a ubytek masy netto
Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2024 >>
pełna lista aktualności
|