Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyniki kontroli jakości handlowej słonych przekąsek
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podała wyniki przeprowadzonych kontroli jakości słonych przekąsek.

Kontrola przeprowadzona została w II kwartale 2024 roku w 30 zakładach produkcyjnych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 13 zakładach (43,3% skontrolowanych).

Podczas kontroli sprawdzano czy umieszczane na etykietach słonych przekąsek informacje są zgodne z obowiązującymi przepisami. Z wyrobów gotowych i surowców pobrano próbki do badań laboratoryjnych oraz zweryfikowaliśmy cechy organoleptyczne kontrolowanych towarów.

Produktami priorytetowymi były: przekąski kukurydziane (np. chrupki, popcorn, pałeczki), w tym oznakowane jako wolne od GMO oraz inne przekąski zbożowe (np. krakersy, precle, paluszki).


Cechy organoleptyczne

Kontrolą objęto 22 partie towarów. Nie stwierdzono nieprawidłowości w tym zakresie.


Cechy fizykochemiczne

Kontrolą objęto 44 partie. Nieprawidłowości wykazano w 5 partiach (12,5%).

Przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały zawyżoną zawartość tłuszczu i soli w odniesieniu do wartości deklarowanych w wartości odżywczej. 

W ramach przebadanych w laboratorium wszystkich partii, próbki pobrane z 18 partii przekąsek kukurydzianych i surowców poddano badaniom w kierunku wykrycia GMO.  

W przebadanych próbkach nie stwierdzono GMO.


Znakowanie

W zakresie znakowania sprawdzono 56 partii, z czego 12 zakwestionowano (21,4%).

Stwierdzono m. in.:

  • podanie w wykazie składników „mleko w proszku”, podczas gdy zastosowano „preparat mleczno-tłuszczowy” zawierający w składzie tłuszcz palmowy,
  • stosowanie znaku „Produkt polski”, podczas gdy w procesie produkcji użyto składniki niepochodzące z Polski, np. olej słonecznikowy z Niemiec i cebulę z Indii,
  • podanie komunikatu o obniżonej zawartości glutenu, przy braku dowodów potwierdzających możliwość zastosowania tego dobrowolnego oświadczenia przypisującego produktowi szczególne właściwości,
  • zastosowanie dla obowiązkowej informacji, jaką jest wartość odżywcza, czcionki
    mniejszej niż 1,2 mm.


Zastosowane sankcje

W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wymierzyli 2 kary pieniężne, wydali 5 decyzji administracyjnych nakazujących poddanie produktów określonym zabiegom, np. prawidłowego oznakowania, nałożyli 6 mandatów karnych na osoby odpowiedzialne.

Dodatkowo wydali 6 zaleceń pokontrolnych.

Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie.


Źródło: GIJHARS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij