Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Polacy uwielbiają tradycyjne Rogale Świętomarcińskie. Oryginalny przepis tylko z margaryną
Rogale Świętomarcińskie od lat produkowane są specjalnie z okazji Dnia Świętego Marcina (11 listopada). Rogal Świętomarciński to produkt zarejestrowany przez Komisję Europejską w 2008 r. w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

Certyfikowany rogal to taki, który przygotowywany jest na margarynie, a nie na maśle. A zatem produkt z masłem nie może być nazywany Rogalem Świętomarcińskim, nie może używać takiego określenia i nie może posługiwać się europejskim symbolem „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

 

W skład ciasta oryginalnego Rogala Świętomarcińskiego wchodzą: mąka pszenna, margaryna, mleko, jaja, cukier, drożdże, sól i aromat cytrynowy, a skład nadzienia to: biały mak, cukier, okruchy, masa jajowa, margaryna, rodzynki, orzechy, owoce w syropie/kandyzowane, aromat migdałowy. 


Przy okazji pieczenia rogali na Dzień Świętego Marcina warto wspomnieć, że:

  • „Kasia” jest marką nr 1 do pieczenia w Polsce (źródło za NielsenIQ RMS, kategoria: yellow fats segment: Pieczenie, Sprzedaż w sztukach, w okresie 34 t. 2023 – 33 t. 2024, dla całego rynku detalicznego w Polsce (Copyright ©️ 2024, NielsenIQ)
  • „Kasia” produkowana jest w fabryce firmy Flora Food Group w Katowicach
  • Marka „Kasia” jest znana w Polsce od ponad 30 lat. 
Kasia

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij