Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji “Dodatki do żywności i zanieczyszczenia – kwestie istotne dla przedsiębiorców”
W dniu 22 października 2024 roku odbyła się konferencja on-line zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie, które miało miejsce na platformie ZOOM, zgromadziło licznych uczestników z branży spożywczej, w tym pracowników działów jakości, produkcji, badań i rozwoju oraz technologów.

Konferencję otworzyła Dorota Kozłowska, Dyrektor ds. Legislacji w Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców, która pełniła również rolę moderatora. W swoim wystąpieniu podkreśliła znaczenie omawianych tematów dla przedsiębiorców z branży spożywczej.


Stosowanie dodatków i aromatów w środkach spożywczych


Pierwszym prelegentem była Joanna Gajda-Wyrębek z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego. W swojej prezentacji omówiła aktualne prace legislacyjne dotyczące dodatków i aromatów, stosowanie nośników w składnikach wyrobów oraz wymagania dotyczące żywności barwiącej. Szczególną uwagę poświęciła stosowaniu aromatów dymu wędzarniczego i składników zawierających te aromaty w kontekście okresów przejściowych oraz klasyfikacji środków spożywczych według dokumentu Komisji Europejskiej (wersja 7.). Prezentacja zakończyła się omówieniem stosowania enzymów w przemyśle spożywczym.


Metody analiz laboratoryjnych dodatków do żywności


Kolejną prelegentką była Karolina Lubowiecka z Silliker Polska Sp. z o.o., która przedstawiła metody analiz substancji słodzących i konserwujących oraz wybranych dodatków do żywności. Wyjaśniła, dlaczego te dodatki są najczęściej analizowane i jakie techniki badawcze są stosowane w laboratoriach.


Zarządzanie procesem higieny w przemyśle spożywczym


Po przerwie, Zbigniew Florczuk z Climbex Sp. z o.o., Grupa Impel, omówił zarządzanie procesem higieny w przemyśle spożywczym. Skupił się na warunkach wejściowych na etapie projektowania bezpiecznego środowiska produkcji żywności, aspektach zarządczych procesu utrzymania higieny oraz monitorowaniu procesu higieny i analizie danych w celu zwiększenia efektywności, poprawy jakości i redukcji kosztów.


Wymagania prawne z zakresu zanieczyszczeń środków spożywczych


Ostatnim prelegentem był Andrzej Starski z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, który przedstawił nowe wymagania dotyczące zanieczyszczeń żywności opublikowane w 2024 roku, okresy przejściowe oraz planowane zmiany w rozporządzeniu 2023/915. Omówił również prace legislacyjne dotyczące limitów dla nowych zanieczyszczeń.


Konferencja zakończyła się dyskusją, podczas której uczestnicy mieli okazję zadać pytania prelegentom i wymienić się doświadczeniami. Wydarzenie było cenną okazją do zdobycia wiedzy na temat aktualnych wyzwań i trendów w branży spożywczej.


dodatki_do_zywnosci_zanieczyszczenia_2024-1

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij