PFPŻ ZP Partnerem VIII Narodowego Kongresu ŻywieniowegoVIII Narodowy Kongres Żywieniowy został zorganizowany przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW oraz Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - PIB.Kongres zgromadził ponad 200 ekspertów, którym bliskie jest kształtowanie prozdrowotnego stylu życia najmłodszego pokolenia i troska o zdrowie publiczne. W trakcie sesji plenarnej z udziałem wybitnych ekspertów: prof. Anny Fijałkowskiej z Instytutu Matki i Dziecka, prof. Pauliny Nowickiej z Upssala University, prof. Bartosza Molika, prof. Mariusza Panczyka, prof. WUM, dr Anny Zimny-Zając z Medonet przedstawiona została obszerna diagnoza stanu zdrowia i poziomu aktywności fizycznej dzieci i młodzieży w Polsce. Następnie w debatach eksperci próbowali znaleźć rozwiązania zidentyfikowanych problemów. Andrzej Gantner, nasz wiceprezes i dyrektor generalny w ramach debaty I pt. "Interdyscyplinarne strategie na rzecz zdrowia dzieci i młodzieży” przedstawił realizowany już od 17 lat przez PFPŻ ZP wspólnie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym Program Trzymaj Formę!, a dr Marta Tomaszewska Pielacha, nasza dyrektorka ds. żywności i żywienia w ramach debaty II pt. "Zdrowa przyszłość: inicjatywy producentów żywności dla dzieci i młodzieży” omówiła samoregulację w zakresie reklamy żywności skierowanej do dzieci oraz działania reformulacyjne przemysłu spożywczego. Istnieje zgodność, co do tego, że niezbędna jest wielosektorowa współpraca z zaangażowaniem środowiska naukowego, administracji publicznej, organizacji samorządowych i pozarządowych, oraz producentów i dystrybutorów żywności a także podejmowanie systematycznych działań skierowanych do dzieci i młodzieży, oraz do ich rodzin. Dziękujemy za możliwość współtworzenia tego ważnego wydarzenia.
pełna lista aktualności
|