Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
PFPŻ ZP na konferencji klimatycznej PRECOP
Nasza organizacja była obecna na konferencji klimatycznej PRECOP poprzedzającej Szczyt Klimatyczny ONZ COP29 w Azerbejdżanie. Konferencja PRECOP ma na celu m.in. omówienie kluczowych, przewidywanych obszarów debaty na nadchodzącej konferencji klimatycznej w Azerbejdżanie.

Andrzej Gantner, wiceprezes PFPŻ ZP wziął udział w panelu „Bezpieczna i zrównoważona żywność”, w którym paneliści dyskutują m.in. o tym, jak musi zmienić się rolnictwo, produkcja żywności i modele konsumpcji, by wyżywić ludzkość bez uszczerbku dla środowiska.

Nasz Wiceprezes podkreślał, że duże firmy już dziś podejmują bardzo dużo działań w kierunku dotrzymania standardów środowiskowych, mających na celu zapewnienie, aby żywność była nie tylko bezpieczna, ale również zrównoważona. Duże firmy spożywcze często wyprzedzają regulacje prawne, jednakże problematyczny jest brak jasnych standardów certyfikacji produkcji pod kątem prośrodowiskowym. Aktualnie, standardy i regulacje dotyczą jedynie żywności ekologicznej. Inne pojawiające się często w debacie publicznej określenia, jak „rolnictwo regeneratywne” czy "rolnictwo zrównoważone" nie zostały zdefiniowane w przepisach. Dla firm taki brak standardów może wiązać się więc z ryzykiem posądzenia o greenwashing. Jest tu zatem olbrzymia rola dla rządów, dla Parlamentu Europejskiego i Komisji Europejskiej, żeby zrobić w tym zakresie „ład w Zielonym Ładzie”.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij