Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe wytyczne dotyczące znakowania napojów alkoholowych
20 sierpnia 2024 roku wchodzi w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2024 poz. 217), które wprowadza zmiany w zasadach informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych.

Rozporządzenie określa wymagania dotyczące użycia określenia „nalewka” oraz podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu w barach i restauracjach.


Możliwość zastosowania określenia „nalewka”, do tej pory, nie zostało zdefiniowane zarówno w przepisach krajowych jak i Unii Europejskiej. Polacy kojarzą „nalewki” z konkretnymi wyrobami i spodziewają się, że dane produkty zagwarantują im oczekiwane doznania. Wymagania, które zostaną wprowadzone, mają zapewnić by konsument, który kupuje „nalewkę”, otrzymał produkt zgodny z jego oczekiwaniami.


Po 20 sierpnia 2024 r. by użyć nazwy „nalewka”, produkt musi spełniać wymagania dla napoju spirytusowego oraz:

  • nie może być barwiony, aromatyzowany i nie można dodawać do niego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub wyrobów winiarskich,
  • macerowanie musi odbywać się przez co najmniej 15 dni i skutkiem tej maceracji jest uzyskanie przez ten napój spirytusowy dominującego smaku pochodzącego z macerowanego składnika.

Produkty, które zostały wprowadzone do obrotu, przed wejściem w życie rozporządzenia i zawierają określenie „nalewka”, pomimo że nie spełniają wymagań, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.


Kolejną zmianą jaką wprowadza rozporządzenie jest wprowadzenie wymogu podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu oferowanego do sprzedaży w gastronomii. Taka zmiana umożliwi konsumentowi dokonanie świadomego wyboru przy zamówieniu produktów zawierających alkohol. Obowiązek wskazywania zawartości alkoholu będzie odnosił się do napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% objętościowych i nie będzie dotyczył napojów alkoholowych w postaci drinków lub koktajli, przygotowanych na miejscu, na życzenie klienta.


Źródło: IJHARS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij