Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o paszach, przedłożony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Projektowana ustawa zmienia termin wejścia w życie przepisu, który zakazuje w Polsce wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych (GMO). Nowy termin wejścia w życie przepisu to 1 stycznia 2030 roku. Konieczne jest przesunięcie zakazu, ponieważ obecnie w Polsce nie ma wystarczającej ilości alternatywnych surowców wysokobiałkowych, które umożliwiłyby wyeliminowanie śruty sojowej z produkcji pasz.

Najważniejsze rozwiązania

  • Przesunięcie terminu wejścia w życie zakazu o pięć lat – z 1 stycznia 2025 r. na 1 stycznia 2030 r.
  • Genetycznie modyfikowana śruta sojowa jest podstawowym źródłem białka w mieszankach paszowych dla drobiu i młodych świń.
  • Zastąpienie importowanej śruty sojowej, krajowymi wysokobiałkowymi surowcami paszowymi, które będą porównywalne pod względem jakościowym i ekonomicznym wymaga czasu.
  • Obecnie w Polsce nie ma wystarczającej ilości alternatywnych surowców wysokobiałkowych, które umożliwiłyby wyeliminowanie śruty sojowej z produkcji pasz, bez obniżenia wyników produkcyjnych na skalę przemysłową.
  • Wejście w życie zakazu w 2025 r. mogłoby spowodować problemy związane z zaopatrzeniem w wystarczającą ilość paszy dla zwierząt monogastrycznych (drób i świnie) oraz załamanie sektora produkcji zwierzęcej.
  • Zmiana terminu jest również odpowiedzią na długoterminową inicjatywę Komisji Europejskiej i ma na celu stopniowe wprowadzanie i zastosowanie trendów UE w zakresie odbudowy niezależności białkowej na rynku pasz oraz korzystanie z wyników produkcyjnych polskiego rolnictwa i przetwórstwa wspieranego dzięki instrumentom finansowym wspólnej polityki rolnej (WPR).

    Przesunięcie zakazu pozwoli:
    - ocenić jak w okresie 5 lat zmieni się organizacja rynku roślin białkowych;
    - przebudować dotychczasowe systemy skupu i dystrybucji produkcji przez przedsiębiorstwa paszowe;
    - dostosować receptury i linie technologiczne.

Źródło: MRiRW


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij