Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zaproszenie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności skierowane do sektora małych i średnich przedsiębiorstw z obszaru nowej żywności – porady w zakresie wymogów dotyczących wniosku o uzyskanie zezwolenia na wprowadzenie nowej żywności w UE
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zaprasza do kontaktu małe i średnie przedsiębiorstwa działające w obszarze nowej żywności (ang. Novel Food, NF).

Inicjatywa Urzędu oferuje kompleksowe wsparcie, które ma stanowić odpowiedź na konkretne potrzeby firm oraz profesjonalne doradztwo odnośnie do procedury wprowadzania do obrotu nowej żywności na terenie Unii Europejskiej, zwłaszcza na etapie składaniu nowego wniosku. Koncentruje się ona zwłaszcza na dwóch etapach:

  • bardzo wczesnym etapie opracowywania nowej żywności, jeszcze przed rozpoczęciem badań nad produktem,
  • ostatnich etapach przygotowywania wniosku, gdy przedsiębiorstwo dysponuje większością informacji, które będą zawarte we wniosku.

EFSA planuje udzielać porad zainteresowanym wnioskodawcom podczas telespotkania, z zachowaniem poufności danych.


Zainteresowane podmioty mogą zgłaszać swoje zainteresowanie za pośrednictwem specjalnego formularza do 31 października 2024 r. 


Szczegółowe informacje znajdują się na stronie internetowej EFSA. Urząd zachęca również do zadawania pytań poprzez narzedzie „Ask a Question”.


16 lipca 2024 r. urząd EFSA opublikował na swojej stronie internetowej nagranie z sesji informacyjnej,  dotyczące tematyki związanej z zaproszeniem.


Źródło: GIS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij