Wyniki kontroli jakości mięsa, wędlin i serów sprzedawanych luzemPrzeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.Podczas kontroli sprawdzana była jakość handlowa
towarów w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracjami
producenta/sprzedającego.
Produktami priorytetowymi były: mięso
czerwone, przetwory mięsne (kiełbasy, wędzonki, pasztety) oraz
sery (podpuszczkowe dojrzewające – tzw. „żółte”).
Kontrola przeprowadzona została na etapie sprzedaży
detalicznej w I kwartale 2024 r. na terenie całego kraju.
Produkty skontrolowano w 179
punktach sprzedaży, stwierdzając nieprawidłowości w 100 (55,9%
skontrolowanych).
Cechy organoleptyczne
Kontrolą objęto 164 partie towarów, z czego
zakwestionowano jedynie 1 partię (0,6%) wędzonek, z powodu widocznych
oznak wskazujących na spadek jakości, np. obeschniętej powierzchni.
Cechy fizykochemiczne
Kontrolą objęto 237 partii. Po przeprowadzeniu badań
laboratoryjnych zakwestionowano 21 partii (8,9%).
Spośród zakwestionowanych najwięcej było wędlin (16
partii). Stwierdzono w nich m. in. obecność niezadeklarowanych w składzie
surowców, np. mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM), karagenu, soi i gorczycy.
W 1 partii mięsa stwierdzono dodaną wodę, a w 2 innych
partiach wykryte zostały niedozwolone fosforany.
Z kolei 2 partie serów zakwestionowano z powodu
niewłaściwej zawartości soli w odniesieniu do deklaracji w wartości
odżywczej, zamieszczonej przez producenta na opakowaniu zbiorczym.
Znakowanie
W zakresie znakowania sprawdzono 687 partii, z czego
320 zakwestionowano (46,6%). Kwestionowane partie należały do każdej z
kontrolowanych grup asortymentowych.
Najczęściej kwestionowano znakowanie wędlin (51,8%
skontrolowanych partii z tego asortymentu nie posiadało wszystkich
informacji wymaganych przepisami lub były one przedstawione w niewłaściwy
sposób).
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- braku
obowiązkowych informacji (wykazu składników i danych producenta)
lub podawania ich w nieprawidłowy sposób, np. użyto nazwy „parówki z
cielęciną”, podczas gdy do ich produkcji użyto mięsa wołowego (a nie
cielęcego) i wieprzowego, wskazano nazwę „szynka noga” bez pełnego opisu
charakteryzującego dany produkt pod kątem użytych surowców i procesów
technologicznych zastosowanych w procesie produkcji (tj. „szynka
wieprzowa, wędzona, parzona, z dodatkiem wody”);
- rozbieżności
(głównie w zakresie składu) między informacjami udostępnianymi konsumentom
a deklaracjami producentów, np. w wykazie składników podanym
w miejscu sprzedaży wyszczególniono niedeklarowane przez producenta
składniki (błonnik pszenny i dodatki – stabilizator, regulator
kwasowości i przeciwutleniacze) przy jednoczesnym braku wymienienia
tłuszczu wieprzowego, ekstraktów przypraw, aromatu dymu wędzarniczego,
białka wieprzowego i cukru, wskazanych na opakowaniu zbiorczym;
- umieszczenia na
etykiecie cenowej znaku graficznego „Produkt polski” przy braku
dokumentacji potwierdzającej, że szynka została ona wyprodukowana w Polsce
z krajowych surowców.
Prawie połowa skontrolowanych partii mięsa
czerwonego była niewłaściwie oznakowana, tj. w przypadku 46,3% skontrolowanych
partii informacja dla konsumenta udostępniona przez sprzedającego była
nieprawidłowa.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- braku kraju
pochodzenia i/lub grafiki przedstawiającej flagę państwa pochodzenia;
- wskazywania
deklaracji pochodzenia niezgodnie z prawdą, np. podano „Polska” wraz z wizerunkiem
polskiej flagi, podczas gdy mięso faktycznie pochodziło z Hiszpanii lub
Niemiec;
- podawania
deklaracji „Produkt polski” przy braku informacji potwierdzających, że zwierzęta z
których pozyskano mięso były urodzone, chowane i poddane ubojowi na terytorium Polski.
Najlepiej w kontrolowanych sklepach wypadło znakowanie
serów, tj. inspektorzy kwestionowali 34,2% partii.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.:
- braku
obowiązkowych informacji (przede wszystkim wykazu składników) lub
podawania ich w nieprawidłowy sposób, np. określenia „KROWI Z ORZECHEM”
zamiast pełnej nazwy opisowej charakteryzującej rodzaj sera oferowanego do
sprzedaży;
- rozbieżności (w
zakresie składu, pochodzenia i danych producenta) między informacjami
udostępnianymi konsumentom a deklaracjami producentów,
np. w wykazie składników dostępnym konsumentom wymieniono
składnik (stabilizator – chlorek wapnia) niedeklarowany przez
producenta, czy wskazano w miejscu sprzedaży polskie pochodzenie
sera, podczas gdy na opakowaniu zbiorczym znajdowała się informacja „kraj
pochodzenia: Holandia”.
Dodatkowo w 7 punktach sprzedaży stwierdzono sprzedaż
22 partii produktów po upływie okresu przydatności do spożycia określonego
przez producenta.
Zastosowane sankcje
W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie
przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy
wydali 56 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne
i 5 decyzji w związku z odstąpieniem od wymierzenia kary pieniężnej
ze względu na niską szkodliwość czynu.
Dodatkowo nałożyli 21 mandatów karnych oraz
wydali 60 zaleceń pokontrolnych.
Z uwagi na niezakończone postępowania administracyjne
oraz trwające procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych
sankcji może ulec zmianie.
Źródło: IJHARS
pełna lista aktualności
|