Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Eksport mięsa drobiowego i jaj do Japonii
Główny Lekarz Weterynarii Japonii 12 lipca 2024 r. zniósł zakaz eksportu do tego państwa mięsa drobiowego oraz produktów jajecznych ze wszystkich polskich województw.

Zasady eksportu do Japonii


Dzięki zdjęciu zakazu do Japonii mogą być eksportowane:

  • jaja zniesione 12 lipca 2024 r. lub później oraz pozyskane z nich produkty;
  • mięso drobiowe oraz produkty z mięsa drobiowego ze zwierząt poddanych ubojowi 12 lipca 2024 r. lub później.

Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi z Japonią


Polski eksport rolno-spożywczy do Japonii osiągnął w 2023 r. poziom 87,5 mln euro. W ubiegłym roku odnotowaliśmy znaczącą nadwyżkę w dwustronnej wymianie handlowej w wysokości 77,2 mln euro. Do tej pory na rynek japoński sprzedawaliśmy głównie mrożone mięso wołowe, jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie i kozie.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij