Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Współpraca w ramach nowoutworzonej unijnej platformy miodowej
Głównemu Inspektoratowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych została nadana rola jednostki odpowiedzialnej za koordynację krajowej współpracy w ramach nowoutworzonej unijnej platformy miodowej.

Platforma miodowa, będąca wyodrębnioną grupą ekspertów przy Komisji Europejskiej, jest jednym z nowych rozwiązań wprowadzonych w związku z nowelizacją dyrektywy Rady 2001/110/WE z dnia 20 grudnia 2001 r. odnoszącej się do miodu.


Zgodnie z dyrektywą unijna platforma powinna:

  • gromadzić dane na temat metod poprawy kontroli autentyczności miodu, w szczególności metod wykrywania zafałszowań w miodzie, w celu ich ewentualnej harmonizacji;
  • przedstawiać zalecenia dotyczące identyfikowalności i śledzenia miodu;
  • przedstawiać zalecenia dotyczące aktualizacji kryteriów składu i innych parametrów jakościowych określonych w dyrektywie;
  • przedstawiać zalecenia w celu ustanowienia unijnego laboratorium referencyjnego.

Członkami platformy mają być przedstawiciele właściwych organów państw członkowskich UE, odpowiedzialnych za krajowe wdrożenie dyrektywy miodowej, obejmujące aspekty regulacyjne i kontrolne, w tym wyznaczone laboratoria. Ponadto w pracach wezmą udział eksperci reprezentujący przedsiębiorców, środowisko akademickie, społeczeństwo obywatelskie oraz, posiadający odpowiednią wiedzę i doświadczenie, dodatkowi eksperci powołani przez Komisję Europejską.


W pracach platformy, w zakresie związanym z kontrolą jakości, autentycznością i identyfikowalnością miodu będą uczestniczyć eksperci GIJHARS.


Źródło: GIJHARS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij