Wyniki badań dot. beta-glukanu z owsa o małej masie molowejW ramach wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie ostatnio zakończony został projekt badawczy finansowany przez Narodowe Centrum Nauki, którego rezultaty są istotne w kontekście żywienia i zdrowia jelit.Badania, prowadzone na modelu zwierzęcym wykazały, że beta-glukan z owsa o małej masie molowej (OBG) jest bezpieczny jako suplement diety i może odgrywać kluczową rolę w zapobieganiu rakowi jelita grubego na wczesnym etapie.
Uzyskane
wyniki wskazują, że OBG nie wpływa na stan zdrowych zwierząt, ale wykazuje
silną aktywność, kiedy pojawiają się pierwsze etapy kancerogenezy, stymulując
procesy takie jak apoptoza i autofagia, a także poprawiając szczelność bariery
jelitowej.
Wyniki
projektu zostały szczegółowo opisane w serii artykułów naukowych:
Te
odkrycia mogą przyczynić się do rozwoju rynku żywności specjalistycznej oraz
otworzyć nowe ścieżki w projektowaniu interwencji żywieniowych w praktyce
klinicznej.
pełna lista aktualności
|