Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kolejna edycja programu „Kawa i zdrowie”
Dyskusja wokół wpływu kawy na zdrowie jest wciąż żywa. Uczestniczą w niej naukowcy, badający mechanizmy działania składników kawy na poszczególne funkcje organizmu, środowiska opiniotwórcze, popularyzujące nowe wyniki badań oraz sami konsumenci, poszukujący rzetelnych informacji na temat zalecanych ilości i potencjalnych efektów działania małej czarnej. Punktem wyjścia są często powielane mity na temat kawy – wymienianej niesłusznie wśród używek, oskarżanej o odwadnianie organizmu, wypłukiwanie składników mineralnych czy wywoływanie nadciśnienia.

Program edukacyjno-informacyjny „Kawa i zdrowie” już od siedmiu lat porządkuje naukową wiedzę na temat roli kawy w diecie człowieka, zamiast mitów proponuje potwierdzone badaniami fakty, a we współpracy z ekspertami z Rady Naukowej programu, m.in. prof. Mirosława Jarosza czy dr Reginy Wierzejskiej, zachęca do umiarkowanej konsumpcji małej czarnej. Oznacza to porcję od 3 do 5 filiżanek – nie więcej niż 400 mg kofeiny dziennie. Okazuje się, że regularne spożywanie kawy w tej ilości może przynosić liczne korzyści zdrowotne, działać prewencyjnie wobec ryzyka rozwoju wielu chorób czy ograniczać ryzyko rozwoju już istniejących. Ponieważ kawa należy do codziennych produktów spożywczych, takie jej oddziaływanie pozwala zaliczyć ją do tzw. superfoods. A co znajduje się na liście dobroczynnych skutków picia kawy? Wyniki badań naukowych wskazują, że:

  • kawa może poprawiać czujność i koncentrację, ale także korzystnie wpływać na nastrój i samopoczucie,
  • kawa może zwiększać wydajność organizmu: siłę, wytrzymałość mięśniową oraz prędkość podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych,
  • kawa może pomóc w utrzymaniu równowagi płynów w organizmie jako część dziennego nawodnienia,
  • kawa może ograniczać ryzyko cukrzycy typu 2,
  • kawa może działać ochronne przeciwko niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby,
  • kawa może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów: raka skóry, błony śluzowej macicy oraz czerniaka złośliwego oraz raka jelita grubego,
  • kawa może zmniejszać ryzyko nadciśnienia,
  • kawa może pomagać w regulacji pracy jelit,
  • kawa może ograniczać ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.

O kawie jako superżywności niezwykle inspirująco opowiada w programie Onet Rano #Wiem dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska, prof. Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – PZH.

 

Program został objęty patronatem medialnym Medonet.

 

Medonet

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij