Kolejna edycja programu „Kawa i zdrowie”Dyskusja wokół wpływu kawy na zdrowie jest wciąż żywa. Uczestniczą w niej naukowcy, badający mechanizmy działania składników kawy na poszczególne funkcje organizmu, środowiska opiniotwórcze, popularyzujące nowe wyniki badań oraz sami konsumenci, poszukujący rzetelnych informacji na temat zalecanych ilości i potencjalnych efektów działania małej czarnej. Punktem wyjścia są często powielane mity na temat kawy – wymienianej niesłusznie wśród używek, oskarżanej o odwadnianie organizmu, wypłukiwanie składników mineralnych czy wywoływanie nadciśnienia.Program
edukacyjno-informacyjny „Kawa i zdrowie” już od siedmiu lat porządkuje naukową wiedzę na temat roli kawy w
diecie człowieka, zamiast mitów proponuje potwierdzone badaniami fakty, a we
współpracy z ekspertami z Rady
Naukowej programu, m.in.
prof. Mirosława Jarosza czy dr Reginy Wierzejskiej, zachęca do
umiarkowanej konsumpcji małej czarnej. Oznacza to porcję od 3 do 5 filiżanek –
nie więcej niż 400 mg kofeiny dziennie. Okazuje się, że regularne spożywanie
kawy w tej ilości może przynosić liczne korzyści zdrowotne, działać
prewencyjnie wobec ryzyka rozwoju wielu chorób czy ograniczać ryzyko rozwoju
już istniejących. Ponieważ kawa należy do codziennych produktów spożywczych,
takie jej oddziaływanie pozwala zaliczyć ją do tzw. superfoods. A co znajduje
się na liście dobroczynnych skutków picia kawy? Wyniki badań naukowych wskazują,
że:
- kawa może poprawiać czujność i koncentrację, ale także
korzystnie wpływać na nastrój i samopoczucie,
- kawa może zwiększać wydajność organizmu: siłę,
wytrzymałość mięśniową oraz prędkość podczas wykonywania ćwiczeń fizycznych,
- kawa może pomóc w utrzymaniu równowagi płynów w
organizmie jako część dziennego nawodnienia,
- kawa może ograniczać ryzyko cukrzycy typu 2,
- kawa może działać ochronne przeciwko niealkoholowemu
stłuszczeniu wątroby,
- kawa może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych
nowotworów: raka skóry, błony śluzowej macicy oraz czerniaka złośliwego oraz
raka jelita grubego,
- kawa może zmniejszać ryzyko nadciśnienia,
- kawa może pomagać w regulacji pracy jelit,
- kawa może ograniczać ryzyko rozwoju chorób
neurodegeneracyjnych.
O
kawie jako superżywności niezwykle inspirująco opowiada w programie Onet Rano #Wiem
dr hab. n. o zdr. Regina Wierzejska, prof. Narodowego Instytutu Zdrowia
Publicznego – PZH.
Program
został objęty patronatem medialnym Medonet.
pełna lista aktualności
|