Sektorowa Rama Kwalifikacji dla Przetwórstwa Żywności (SRK PŻ) - opublikowana!W efekcie zaangażowania PFPŻ ZP i podjęcia współpracy z ekspertami, opracowana i opublikowana została Sektorowa Rama Kwalifikacji dla Przetwórstwa Żywności (SRK PŻ).Podstawowym
założeniem i celem tworzenia sektorowych ram kwalifikacji jest opracowanie
narzędzia służącego przedsiębiorcom w porządkowaniu i porównywaniu
kwalifikacji funkcjonujących w danym sektorze gospodarki.
Do
opracowania SRK PŻ przyczyniły się: dynamiczne zmiany zachodzące w technologii
produkcji żywności oraz niedopasowanie oferty edukacji formalnej i
pozaformalnej do potrzeb rynku pracy.
Stanowi ona funkcjonalne narzędzie, które ma szereg zastosowań w ramach
Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji, jak również w obszarach dotyczących
pracodawców i pracowników.
Korzyści
wynikające z opracowania i wdrożenia SRK PŻ:
- łatwiejsza
identyfikacja kluczowych obszarów kompetencji;
- lepsze
dopasowanie kwalifikacji, programów kształcenia i szkoleń do rynku pracy;
- stworzenie
narzędzia wspomagającego rozwój kompetencji w organizacji;
- umożliwienie porównywania
kwalifikacji, samokształcenia i planowania rozwoju w tym ważnym dla całego
społeczeństwa sektorze gospodarki.
Publikacja opracowana na podstawie Raportu końcowego z opracowania projektu Sektorowej Ramy
Kwalifikacji dla Sektora Przetwórstwa Żywności przygotowanego w 2022 r. przez Annę Araminowicz,
Iwonę Ciechan, Magdalenę Słocińską reprezentujące konsorcjum PFPŻ ZP - Polską Federację Producentów
Żywności Związek Pracodawców oraz SGGW Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Link do publikacji >>
pełna lista aktualności
|