Relacja z konferencji “Akademia Food-Lex”W dniach 22-23 maja 2024 r. odbyła się konferencja “Akademia Food-Lex”, która stanowiła doskonałą okazję do zdobycia wiedzy na temat najnowszych zmian i wyzwań w prawie żywnościowym, środowiskowym i ESG oraz nawiązania cennych kontaktów zawodowych. Wydarzenie miało charakter hybrydowy, łącząc formułę stacjonarną i online.Przedsiębiorstwa
spożywcze powinny śledzić zmiany w przepisach, aby unikać naruszeń i
konsekwencji prawnych. Wiedza na temat aktualnych regulacji jest kluczowa dla
zgodności z prawem oraz umożliwia dostosowanie produktów do nowych wymagań.
W trakcie „Akademii Food-Lex” uczestnicy konferencji mieli możliwość zapoznania
się z następującymi zagadnieniami: I dzień (22/05/2024)
1. Materiały do kontaktu
z żywnością – ostatnie zmiany prawne - Prelegentka: Marzena
Pawlicka-Cegiełko (Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB)
- Omówiono najnowsze
regulacje dotyczące materiałów kontaktowych z żywnością, a także zagrożenia
zawiązane z zanieczyszczeniami (BPA, ftalany, styren) i aktualny status prawny recyklingu
odpadów opakowaniowych.
2. Najnowsze regulacje
unijne w zakresie wymogów materiałów do kontaktu z wodą przeznaczoną do
spożycia przez ludzi i ich praktyczne skutki - Prelegentka: Joanna
Palka (SSW Spaczyński, Szczepaniak i Wspólnicy sp.k.)
- Przedstawiono wymogi
unijne w zakresie oznakowania produktów do kontaktu z wodą przeznaczoną do
spożycia przez ludzi oraz procedury zgodności produktów i obowiązki
producentów, importerów oraz upoważnionych przedstawicieli z nimi związane.
Omówione zostały także kwestie testowania oraz zatwierdzania materiałów
końcowych przeznaczonych do kontaktu z wodą oraz substancji wyjściowych objętych
europejską listą pozytywnych substancji wyjściowych.
3. ESG – obowiązek
niefinansowego raportowania - Prelegent: Piotr Kowalik (Eversheds Sutherland)
- Omówiono nowe
obowiązki w zakresie raportowania niefinansowego nałożone przez dyrektywę CSRD,
w tym harmonogram zmian, rodzaje podmiotów, które będą objęte obowiązkiem
raportowania oraz zakres raportowania. Uczestnicy wydarzenia zapoznali się też
z interesującym dla branży spożywczej zagadnieniem stosowania obowiązku
raportowego w odniesieniu do polskich spółek zależnych, należących do
międzynarodowych grup kapitałowych.
4. Łańcuch dostaw -
obowiązki w zakresie badania dostawców i pochodzenia surowców - Prelegentka: Iwona Kacprzak (Eversheds-Sutherland)
- Przedstawiono prawne i praktyczne aspekty badania kontrahentów oraz obowiązki w
zakresie badania pochodzenia surowców. Prelegentka odniosła się także do
szerszego zagadnienia badania łańcuchów wartości – w tym dobrowolnych i
obowiązkowych regulacji, takich jak wytyczne OECD dla przedsiębiorstw
wielonarodowych, taksonomia środowiskowa, SFDR, CSRD i CSDDD.
5. Reklama żywności w
orzecznictwie - Prelegenci: Jacek
Myszko, Ewelina Woike-Reguła (Kancelaria Sołtysiński Kawecki & Szlęzak)
- Omówiono kwestie
związane z reklamą produktów spożywczych w świetle orzecznictwa skupiając się na
takich zagadnieniach jak: reklama wprowadzająca konsumentów w błąd, komunikacja
sugerująca właściwości lecznicze, produkty
z pogranicza (borderline), przykłady kwestionowanych claimów marketingowych i
kary za działania reklamowe niezgodne z obowiązującymi przepisami.
6. Zafałszowania żywności
w orzecznictwie - Prelegenci: Joanna
Krakowiak, Marcin Rytel (Wardyński i Wspólnicy sp.k.)
- Przedstawiono
przypadki związane z fałszowaniem żywności w orzecznictwie. Wyjaśniono, czym
jest zafałszowanie żywności na gruncie aktualnego orzecznictwa, a także jakie
grożą kary za zafałszowanie żywności. Dzięki prezentacji słuchacze dowiedzieli
się na jakie elementy zwracać szczególną uwagę w toku postępowań.
II dzień (23/05/2024)
1. Przetwarzanie odpadów
i produktów ubocznych z przemysłu rolno-spożywczego w biogazowni - Prelegentka: Beata
Wiszniewska (Polska Grupa Biogazowa S.A.)
- Omówiono wykorzystanie biogazowni do
przetwarzania i utylizacji odpadów i pozostałości, możliwości współpracy
zakładu z biogazownią, a także korzyści z wykorzystania masy pofermentacyjnej
dla okolicznych gospodarstw rolnych.
2. Zastosowanie
technologii proekologicznych w przedsiębiorstwie poprzez zakup energii
odnawialnej bezpośrednio od wytwórcy w ramach umowy PPA - Prelegent: Konrad
Grzyb (IEN S.A.)
- Przedstawiono
korzyści wynikające z wykorzystania energii odnawialnej w przedsiębiorstwach
oraz uzasadniono atrakcyjność umów PPA
pod kątem niezależności od wahań cen energii na rynku hurtowym.
3. Szacowanie śladu
węglowego organizacji, od czego zacząć? - Prelegent: Mateusz
Krawczuk (SGS Polska Sp. z o.o.)
- Wytłumaczono
„co jest czym” – CFO, CFP, EDP, ITP., a także jak organizacje mogą się
przygotować do szacowania CF organizacji. Prelegent odniósł się również do
szacowania wpływu projektów i polityk na ślad węglowy organizacji, jako
następny krok po oszacowaniu śladu węglowego danej spółki.
4. Aromaty – aktualne
prace legislacyjne i zmiany prawne - Prelegentka: Joanna
Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB
- Podzielono
się najnowszymi informacjami dotyczącymi m.in. aromatów dymu wędzarniczego oraz
aromatów GMM.
5. Zarządzanie alergenami
podczas produkcji - Prelegentka: Małgorzata
Krzepkowska, J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
- Dzięki
prezentacji uczestnicy dowiedzieli się więcej na temat praktycznych działań
operacyjnych, walidacji procesu i badań laboratoryjnych związanych z alergenami
w branży spożywczej.
6. Wymogi GFSI odnośnie
zarządzania ryzykiem zafałszowań oraz dostawcami w świetle praktyki auditowej
oraz możliwości zakładów produkcyjnych - Prelegentka: Małgorzata Honek-Martinek, DNV Business Assurance Poland
Sp. z o.o.
- Omówione zostały wymagania dokumentacyjne
GFSI dotyczące Food Fraud, wybór metodologii i sposób przeprowadzenia analizy w
zakresie wyrobu bezpiecznego i wyrobu autentycznego, a także możliwe czynniki
mające wpływ na poprawność analizy.
7. Przepisy w zakresie
przeciwdziałania wylesianiu z perspektywy branży spożywczej - Prelegenci: Michał
Tracz, Marcelina Izydorczyk, Kieszkowska Rutkowska Kolasiński Kancelaria Prawna
sp. j.
- Omówiono kluczowe
elementy regulacji, harmonogram zmian prawnych oraz wyjaśniono kwestie i
wątpliwości praktyczne.
8. Notyfikacje przepisów
technicznych (TRIS) – aspekty istotne dla biznesu - Prelegenci: Michał Tracz, dr Justyna Nowak, Kieszkowska Rutkowska
Kolasiński Kancelaria Prawna sp. j.
- Dzięki prelekcji uczestnicy konferencji dowiedzieli
się, jakie podmioty uprawnione są do notyfikacji oraz poznali wybrane aspekty
proceduralne, skutki prawne notyfikacji i aspekty praktyczne.
Wydarzenie prowadziły Dorota Kozłowska, dyrektor ds. legislacji PFPŻ ZP oraz Magdalena Osińska, dyrektor Działu Prawnego PFPŻ ZP.
Serdecznie
dziękujemy uczestnikom za udział w tym wyjątkowym wydarzeniu, zarówno ten
osobisty, jak i online. Mamy nadzieję, że był to wartościowy czas, pod względem
merytorycznym jak i towarzyskim. Relacje bezpośrednie w
dzisiejszych czasach są wartością bezcenną, więc tym bardziej jest nam miło, że
mogliśmy się spotkać w tak licznym gronie.
Bardzo
dziękujemy naszym Prelegentkom i Prelegentom za merytoryczne wsparcie „Akademii Food-Lex”,
kompleksowe omawianie tematów i wytrwałość w odpowiadaniu na pytania i
rozwiewaniu wątpliwości zarówno na forum, jak i w rozmowach kuluarowych.
Dziękujemy
także Partnerowi Akademii: J.S. Hamilton Poland oraz Patronom konferencji: - Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków
- Stowarzyszenie
Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
- Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek
POLSKIE MIĘSO.
pełna lista aktualności
|