Prelekcja PFPŻ ZP dla studentów SGGWDr Marta Tomaszewska-Pielacha, dyrektorka ds. żywności i żywienia PFPŻ ZP omówiła temat "Optymalizacja wartości odżywczej produktów na przykładzie ograniczenia spożycia cukrów w diecie konsumentów w Polsce" na zajęciach Wydziału Żywienia Człowieka SGGW.W ramach przedmiotu Metody doskonalenia jakości żywności, studenci kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności w dn. 21 maja br. mieli okazję spotkać się z dr Martą Tomaszewską - Pielacha, dyrektorką ds. żywienia PFPŻ ZP.
W ramach wykładu Dyrektorka PFPŻ ZP omówiła główne trendy na rynku żywności i wyzwania, z jakimi mierzą się producenci, związane z doskonaleniem składu i jakości odżywczej produktów.
Przedstawiła też istotne działania reformulacyjne prowadzone przez przemysł żywnościowy, które dotyczą dużej kategorii produktów dostępnych na polskim rynku. Trend ten jest odpowiedzią na wyzwanie zapewnienia konsumentom dostępu do tzw. „zdrowszej opcji”.
Zdj. Wydział Żywienia Człowieka SGGW |
pełna lista aktualności
|