Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiana przepisów UE dotyczących nazw napojów spirytusowych
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady opublikowane 23 kwietnia 2024 r. wprowadza m.in. zmianę w unijnych przepisach dotyczących napojów spirytusowych. Nowe przepisy wprowadzają definicje napojów spirytusowych, które będą mogły być produkowane w Unii Europejskiej.

Nowe definicje napojów spirytusowych będą stosowane od 13 maja 2024 r.

Definicja okowity z ziemniaków

Zgodnie z nowymi przepisami okowita z ziemniaków jest to napój spirytusowy wytwarzany wyłącznie w drodze fermentacji alkoholowej i destylacji bulw ziemniaków do poniżej 94,8 proc. obj., tak aby destylat posiadał aromat i smak pochodzący od użytych surowców. Minimalna zawartość alkoholu w tym produkcie wynosi 38 proc. obj. Okowita ziemniaczana nie może zawierać dodatku alkoholu ani aromatów. Aby dostosować barwę tego napoju można użyć wyłącznie karmelu. Natomiast w celu dopełnienia ostatecznego smaku, wyrób można dosłodzić, przy czym produkt końcowy nie może jednak zawierać więcej niż 10 gramów produktów słodzących na litr (wyrażonych jako cukier inwertowany). Dla okowity z ziemniaków określono również limit zawartości metanolu.

Dodatkowe nowe definicje napojów spirytusowych

W wyniku dyskusji między państwami członkowskimi zaistniała potrzeba określenia odrębnych kategorii napojów spirytusowych produkowanych z surowców, które nie zostały określone wprost w prawie UE jako produkty rolne. Chodziło o sok z brzozy i sok z klonu, a także o chleb. Zasada dotycząca możliwości produkcji napojów spirytusowych jedynie z surowców pochodzenia rolniczego została wprowadzona, aby nie zezwolić na wykorzystywanie produktów spożywczych odpadowych.

Wprowadzenie nowej definicji okowity z soku brzozowego lub soku klonowego wynikało z potrzeby uwzględnienia specyfiki rynku takich wyrobów dostępnych w Estonii. Natomiast w przypadku wykorzystania chleba do fermentacji alkoholowej i destylacji określono, że surowiec ten musi być świeży, aby do produkcji napoju spirytusowego nie było wykorzystywane pieczywo przeterminowane, czyli niezdatne do spożycia przez ludzi.

Napoje spirytusowe spełniające wymogi nowych kategorii, będą stosowały nazwę danej kategorii jako swoją nazwę prawną. Zatem na etykietach wyrobów gotowych konsumenci znajdą następujące nowe nazwy: okowita z soku brzozowego, okowita z soku klonowego, okowita z soku brzozowego i soku klonowego, okowita z chleba.

Podstawa prawna

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1143 z dnia 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, zmieniające rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, (UE) 2019/787 i (UE) 2019/1753 oraz uchylające rozporządzenie (UE) nr 1151/2012 (Dz. Urz. UE L z 23.04.2024 r.)

Źródło: MRiRW


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij