Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego - wybrane działania Prezesa UOKiK i KOWR oraz doświadczenia przedsiębiorców”Konferencja pt. “Aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego - wybrane działania Prezesa UOKiK i KOWR oraz doświadczenia przedsiębiorców” odbyła się 21 marca 2024 r. w formule online. Organizatorami byli Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”, a partnerem merytorycznym konferencji była kancelaria Eversheds Sutherland.W programie konferencji znalazły się prezentacje na tematy takie
jak:
- Ostatnie praktyki i
orzecznictwo w zakresie przewagi kontraktowej
- Monitorowanie obowiązku
zawierania umów na dostarczanie produktów rolnych – doświadczenia KOWR
- Fundusz Ochrony Rolnictwa –
doświadczenia i praktyka KOWR
- Ostatnie zmiany w ustawie o
ochronie konkurencji i konsumentów
- Umowy dystrybucyjne po
reformie prawa unijnego
- Umowy na kontraktacje w
praktyce.
Konferencja była adresowana do wszystkich
przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie
dla przedstawicieli firm produkcyjnych i handlowych, osób odpowiedzialnych za
rozwój firmy.
Pierwszą prezentację pt. „Ostatnie praktyki i
orzecznictwo w zakresie przewagi kontraktowej” przedstawili eksperci Urzędu
Ochrony Konkurencji i Konsumentów – Paweł Kuźma, adwokat, dyrektor Departamentu
Przewagi Kontraktowej UOKiK w Warszawie oraz Jacek Marczak, radca prawny, zastępca
dyrektora Delegatury UOKiK w Bydgoszczy. W trakcie wystąpienia Prelegenci podsumowali
i omówili praktykę decyzyjną i kluczowe obszary interwencji Prezesa UOKiK w
zakresie przewagi kontraktowej w 2023 r. oraz orzecznictwo sądowe dotyczące spraw
z zakresu przewagi kontraktowej.
Kolejne zagadnienie
pt. „Monitorowanie obowiązku zawierania umów na dostarczanie produktów rolnych
– doświadczenia KOWR” przedstawiła Bożena Kotwas, kierownik Wydziału Regulacji
Rynków KOWR. W swoim wystąpieniu Prelegentka odwołała się do przepisów ustawy z
dnia 11 marca 2004 r. o organizacji niektórych rynków rolnych (Dz. U. z 2023 r.
poz. 1502, ze. zm.) oraz rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr
1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków
produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr
234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE L 347 z 20.12.2013, str.
671, z późn. zm.) wskazując na obowiązkowe elementy umowy oraz konsekwencje ich
braku. Dzięki prezentacji uczestnicy konferencji poznali także najczęściej
pojawiające się nieprawidłowości, co pozwala na ich uniknięcie przy tworzeniu
nowych wzorów umów.
Następny temat „Fundusz
Ochrony Rolnictwa – doświadczenia i praktyka KOWR” omówili eksperci Krajowego Ośrodka
Wsparcia Rolnictwa – Paweł Poleski, zastępca dyrektora Departamentu Interwencji
Rynkowych oraz Monika Mroczek, kierownik Wydziału obsługi Funduszu Ochrony
Rolnictwa. Prelegenci przypomnieli, jaki jest cel ustawy o Funduszu Ochrony
Rolnictwa oraz szczegółowo omówili zagadnienia dotyczące deklaracji i samej wpłaty
na ten fundusz, w tym ich prawidłowych terminów.
Dr
Dariusz Aziewicz, radca prawny w zespole Commercial w polskim biurze Eversheds Sutherland
omówił dwa zagadnienia: „Ostatnie zmiany w ustawie o ochronie konkurencji i
konsumentów” oraz „Umowy dystrybucyjne po reformie prawa unijnego”. W trakcie
pierwszego wystąpienia Prelegent odniósł się do nowelizacji ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów
mającej na celu implementację przepisów dyrektywy ECN+ szczegółowo omawiając odpowiedzialność
spółek matek i grup kapitałowych oraz kwestie dotyczące antykonkurencyjnych
praktyk związków przedsiębiorców. Podczas drugiego wystąpienia Ekspert kancelarii
Eversheds Sutherland omówił konsekwencje
reformy porozumień dystrybucyjnych w unijnym i polskim prawie konkurencji, w tym
zagadnienia zwiększenia ochrony dystrybutorów selektywnych i dystrybucji
wyłącznej.
Konferencję
zamknęła prezentacja Aleksandry Hawrylak-Żyjewskiej, specjalisty ds. prawa
żywnościowego w Związku Producentów Cukru w Polsce (ZPC) pt. „Umowy na
kontraktacje w praktyce”. Ekspertka odniosła się do zapisów aktów prawnych regulujących
zawieranie umów na dostarczanie produktów rolnych. Dzięki prezentacji uczestnicy
webinaru zapoznali się z postanowieniami Ogólnopolskiego Porozumienia Branżowego
zawartego w 2017 r. przez ZPC i Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego
dotyczącego projektu umowy kontraktacji na kolejny rok gospodarczy, której
treść wypracowywana jest w ramach negocjacji.
Wydarzenie otworzyła i moderowała Magdalena
Osińska, radca prawny, dyrektor Działu Prawnego PFPŻ ZP.
Dziękujemy wszystkim Prelegentom za podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem, a uczestnikom za obecność i dyskusję. Informacje o naszych kolejnych wydarzeniach dostępne są na naszej stronie internetowej.
Patroni konferencji:
- Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
- Związek
Polskich Przetwórców Mleka
- Unia
Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek
POLSKIE MIĘSO
pełna lista aktualności
|