Kontrola urzędowa mięsa drobiowego z UkrainyW związku ze stwierdzeniem obecności skażenia mikrobiologicznego (Salmonella typhimurium i enteritidis) w przesyłce mięsa drobiowego skontrolowanego przez Inspekcję Weterynaryjną na granicy polsko-ukraińskiej w ramach krajowego planu monitoringu żywności z krajów trzecich, Komisja Europejska na wniosek Polski wdrożyła unijną procedurę kontroli wzmożonej odnośnie zakładu pochodzenia towaru.Kontrola wzmożona obejmuje kontrole laboratoryjne kolejnych
przesyłek przedstawionych do kontroli urzędowych na całej granicy UE aż
do uzyskania 10 kolejnych wyników zgodnych. Kontrole wykonują
wszystkie państwa członkowskie, a przesyłka oczekuje na granicy pod
urzędowym nadzorem na wyniki badań laboratoryjnych. Koordynacja kontroli
odbywa się poprzez unijny system TRACES-NT . Wszystkie przesyłki, dla
których otrzymano wynik niezadowalający są odrzucane na podstawie
decyzji administracyjnej urzędowego lekarza weterynarii. Restrykcje
obowiązują do czasu, aż ukraiński zakład produkcyjny wdroży działania
naprawcze dotyczące bezpieczeństwa konsument.
Źródło: GIW
pełna lista aktualności
|