Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Europejska Agencja Środowiska: Europa nie jest przygotowana na szybko rosnące zagrożenia klimatyczne
Europa jest najszybciej ocieplającym się kontynentem na świecie, a zagrożenia klimatyczne mają wpływ m.in. na jej bezpieczeństwo energetyczne i żywnościowe, ekosystemy, zasoby wodne, stabilność finansową i zdrowie ludzi. Jak wynika z oceny Europejskiej Agencji Środowiska (European Environment Agency), wiele z tych zagrożeń osiągnęło już poziom krytyczny i może mieć katastrofalne skutki, jeśli nie zostaną podjęte pilne i zdecydowane działania.

W obszarze żywności: Zagrożenia związane z upałami i suszami dla produkcji roślinnej są już na krytycznym poziomie w Europie Południowej, przy czym dotyczą one również krajów Europy Środkowej. W szczególności długotrwałe susze, które dotykają dużych obszarów, stanowią poważne zagrożenie dla produkcji roślinnej, bezpieczeństwa żywnościowego i zaopatrzenia w wodę pitną. EEA podaje, że jedno z rozwiązań - nawet częściowe odejście od białek pochodzenia zwierzęcego na rzecz białek pochodzenia roślinnego uprawianych w sposób zrównoważony, pozwoliłoby ograniczyć zużycie wody w rolnictwie i zależność od importowanych pasz.
 
Pełny raport dostępny jest na stronie EEA >>

Bez tytułu

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij